A 2017. december 4-i támogató döntéssel Oroszlány Város Önkormányzata 88.465.000 Ft támogatást nyert el az EFOP-2.2.3-17-2017-00039 azonosító számú, az Önkormányzati Szociális Szolgálat Családok Átmeneti Otthona épületének fejlesztése című projektje megvalósításához, melynek keretében a Fürst Sándor u. 20. szám alatt található Családok Átmeneti Otthona épületének korszerűsítése valósulhat meg.

A projekt 2018. február 6-a és 2019. július 29-e közötti megvalósításához Oroszlány Város Önkormányzata további ~85 millió Ft önerő biztosítását vállalja.

Az Önkormányzati Szociális Szolgálat 38 férőhelyes Családok Átmeneti Otthon a épülete egy korábbi irodaépületből került kialakításra, az évek során történt kisebb léptékű beavatkozások elsősorban csak a szükséges karbantartási munkálatok elvégzését szolgálták, az intézmény szakmai és ellátotti igényekhez igazodó átalakítása eddig váratott magára. Jelen fejlesztés keretében jelentős átalakítások történnek a korábbi irodákból lett szobák lakófunkcióhoz illeszkedő átalakításával.

A fejlesztés során megvalósulhat az épület utólagos hőszigetelése, a homlokzaton 12 cm vastagságú, a padlásfödémen 25 cm vastag, a pincefödém alsó síkján pedig 12 cm vastag utólagos hőszigetelés kerül elhelyezésre. A homlokzati nyílászárók teljes körű cseréje keretében 3 rétegű hőszigetelő üvegezésű műanyag nyílászárók beépítésével csökkenthető a fűtésköltség és az ellátottakat érő külső zajterhelés. Korszerű közösségi, szakmai helyiségek kerülnek kialakításra (társalgó, gyermekjátszó szoba, olvasó/könyvtárszoba, tanulószoba, mosó-szárító helyiség, főzőkonyha, raktárhelyiség, irodák, pszichológusi szoba, interjú szoba) amelyek alkalmasak igény szerint a szeparálódásra, vagy éppen a nagyobb csoportos együttlétre, párhuzamos programok megvalósítására.

Az épület projektarányos akadálymentesítése során kialakításra kerül egy akadálymentes parkoló, ahonnan az épület bejárata jelenleg is akadálymentesen elérhető. A földszinten akadálymentesített vizesblokk és szoba kerül kialakításra, emellett az infokommunikációs feltételek fejlesztése is megtörténik.

A projekt megvalósításához elengedhetetlen, hogy az épület teljes kiürítése megtörténjen a közművezetékek cseréje miatt, ezért 2019. február és májusa között a helyi munkásszálló épületébe költöznek át az ellátottak.

A projekt megvalósítását követően a megújult intézményi környezet nem csak az ellátás színvonalának emelkedését segíti elő, hanem a csökkenő közüzemi költségek okozta költségmegtakarítás eredményeként új eszközök beszerzésére is forrást keletkeztet az intézmény költségvetésében.

A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok társfinanszírozásával valósul meg.

2018. szeptember 26., 09:50