Az elektronikus sport (röviden e-sport) résztvevői professzionális módon, versenyszerűen foglalkoznak az egyes videojátékokkal, ebből fakadóan a játékos megjelölés mellett e-sportolóknak is nevezik őket.

Az e- az „elektronikus” szó rövidítése. Magyarországon kb. 2005-2006 óta van a köztudatban a kifejezés, de csak a 2010-es évek utánra nőtte ki magát akkorára, hogy többen is elismerik e szó valódi értelmét. Ahogy a rendes sportban, itt is vannak „sportolók”, akik pár éve már rendes bejelentett munkahelynek veszik ezt a tevékenységet, és fizetéssel járó bejegyzett munkahely hiányában „gamer ház”-akban laknak. Ez azt jelenti, hogy egy csapat játékosai összeköltöznek egy házba, ahol a támogatók és saját maguk megépítik a felkészüléshez szükséges helyet. 2017-ben az e-sport-közösség összesen mintegy 385 millió embert jelentett világszerte – olvasható a Wikipédia oldalán.

Bár ez az elfoglaltság Magyarországon még gyerekcipőben jár, külföldön az e-sport szinte kultuszt jelöl. A fiatal társadalom ezzel a szóval nő fel, amit az 1990–95-ben születettek hoztak létre. A külföldi nagyobb csapatoknál a dolgozó sportolók éves fizetése eléri akár a 100 ezer dollárt is, ami egy hagyományos sportolóhoz képest is magasnak számít.

Kedden Baróczi Ferenc garázsában jártunk, ahol immár professzionális módon játszanak, és nemzetközi versenyeken is részt vesznek. Városunkban Szabó Mihály és Szanyi Gábor próbálja szervezeti szintem meghonosítani a sportágat, amelynek szövetsége most van alakulóban.

A szervezők megkeresték már az önkormányzatot is, amely meg nem erősített információink szerint támogatni kívánja a fiatalok XXI. századi új elfoglaltságát.

2018. október 17., 07:43