Egészség | Hír | Önkormányzat

Októberi ülésén került a szakbizottság elé elé az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet támogatási kérelme a röntgengép cseréjével kapcsolatban.

Mátics István elnök tájékoztatta a szakbizottságot arról, hogy a szakorvosi rendelőintézet mintegy 50 M Ft összegű támogatást kér az önkormányzat 2019-es év költségvetése terhére azzal a céllal, hogy a rendelkezésére álló közel 50 M Ft-tal a radiológiát korszerűsítsék. Az elnök egyeztetett az orvosokkal, asszisztensekkel, valamint a karbantartó cég vezetőjével is. Összességében azt a véleményt alakította ki, hogy a jelenlegi röntgenberendezések nem korszerűsíthetők, a technika fejlődése meghaladta a készülékek működését.

Mint az emlékezetes, hat évvel ezelőtt, 2012-ben kezdte meg az egészségügyi intézmények államosítását a kormány. Ezt megelőzően, 2011-ben ment nyugdíjba az oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Kft. addigi igazgatója, aki közel 150 milliós készpénzállományt, s 1,5 milliárdos vagyont hagyott utódjára.

Az új rendszerben az úgynevezett Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) „szolgálja ki” az egészségügyi intézményeket, a központ osztja el a feladat és az ellátandó lakosság arányában a finanszírozást, szervezi a betegutakat, támogatja az eszközbeszerzéseket.

Az évek alatt kialakult helyzetet jól árnyalja Lazók Zoltán polgármester elemzése, amit a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei konferenciáján ismertetett 2017 áprilisában: nap mint nap olvashatunk elrémisztő írásokat, megdöbbentő statisztikákat az egészségügyi szféráról, s ezek alapján bátran jelenthető ki, hogy a szakdolgozóknak köszönhető, hogy egyáltalán még működik a rendszer. Oroszlányban sem más a helyzet, mint az ország oly sok településén: alulfinanszírozottság, leszakadó bérek, eszközhiány, hosszú várólisták.

A város költségvetésében egyébként évek óta több mint 35 millió forintot különít el az ügyeleti rendszer fenntartására, 10 milliót a labor működtetésére, 15 milliós eszközbeszerzést, 16 milliós prevenciós programot támogat, és nem utolsó sorban 10 millió forintot biztosít az ágazatban dolgozók munkájának elismerésére, azaz közelít a 100 millióhoz az a támogatás, amit az államtól átvállalva teljesít az önkormányzat.

A szakrendelőben dolgozók kiváló munkájának és az önkormányzat támogatásának együttesen köszönhető, hogy az Államkincstár által kiadott tavaszi adatok alapján az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet volt az egyetlen intézmény az országban, amelynek nem volt adóssága.

2018. október 21., 08:34