Bő egy évvel ezelőtt, 2017 szeptemberében a sportcsarnok konferenciatermében írták alá az Oroszlányi Járási Foglalkoztatási Paktum dokumentumait. A projekt zárórendezvényére csütörtök délelőtt került sor a Bányász Klubban.

Mint arról beszámoltunk, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal konzorciumi partnereként a város sikeres pályázatot nyújtott be a TOP 5.1.2 „Foglalkoztatási együttműködések az oroszlányi járásban” címmel. A projekt megvalósításában együttműködő Kormányhivatal, a térségi önkormányzatok, civil szervezetek, munkáltatók és érdekképviseleti szerveik közösen próbáltak megoldásokat találni a térség munkaerő-piaci kihívásaira. A szerződött támogatás összege 215 és félmillió forint volt. A projekt által biztosított át- és továbbképzési, valamint foglalkoztatást elősegítő támogatások révén újabb lehetőség nyílt arra, hogy a foglalkoztatók igényeiknek megfelelő munkaerőt találjanak a térségben.

A záróülésen Kancz Csaba kormánymegbízott ismertette az adatokat. Ezek szerint 164 álláskeresőt sikerült visszavezetni a munkaerőpiacra, akik közül 62 fő volt inaktív álláskereső, 17 fő ötven év fölötti, 40 alacsony iskolázottságú, de többek között 14 közfoglalkozott is munkát talált a projekt ideje alatt.

A támogatott képzésben 28 fő vett részt, 16-an targoncavezetői, míg 12-en takarítói szakképzettséget szereztek, a foglalkoztatást elősegítő támogatások összege pedig meghaladta a 100 millió forintot – hangzott el.

- A paktum egyik, talán a legfontosabb, de kevésbé számszerűsíthető eredménye, hogy a térség munkaerő-piaci szereplőinek közös együttműködési lehetőséget biztosított, illetve megteremtette ennek hosszú távon is fenntartható kereteit – fogalmazott Lazók Zoltán, aki kiemelte: az együttműködés eredményeként olyan munkavállalói rétegek kaptak lehetőséget visszakerülni a munkaerőpiacra, akik korábban mentális, szociális vagy egészségügyi okok miatt kiszorultak a munkaerőpiacról vagy hátrányaik miatt be sem tudtak oda lépni.

- A paktum keretében a foglalkoztatói oldal is megtalálta, megtalálhatta számításait, hiszen az ő igényeikre alapozottan valósultak meg a munkaerőpiaci képzések, amelyek enyhítették a sokszor tapasztalható munkaerőhiányt. Remélem, hogy a projekt folytatásával az együttműködés tovább fog folytatódni és közösen fogunk megoldásokat találni a térség munkaerő-piaci kihívásaira – fogalmazott a polgármester.

2018. október 26., 06:09