Tizedik alkalommal tartott megemlékezést a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete vasárnap délután az 56’-osok terén abból az alkalomból, hogy inváziót indított a szovjet hadsereg 1956. november 4-én hajnalban, aminek célja a forradalom leverése, a Nagy Imre vezette kormány megdöntése és a demokratikus rendszer felszámolása volt.

A következő napokban a világ felháborodva, ám tétlenül figyelte, ahogy a szovjetek páncélosaikkal megszállják Magyarország városait, lefegyverzik hadseregét. Budapesten és az ország számos pontján elkeseredett fegyveres harc kezdődött a Vörös Hadsereg bevonuló erőivel szemben.

Az október 23-án kirobbant és 28-án győzedelmeskedő forradalom sorsa egyébként már az intervenció megindítása előtt négy nappal, október 31-én megpecsételődött, ekkor ugyanis a szovjet pártvezetés a fegyveres fellépés mellett tette le a voksát.

A nemzeti gyásznapon Nagy Péter református lelkész idézte fel a tragikus eseményeket, majd a jelenlévők, köztük Lazók Zoltán polgármester és Rajnai Gábor alpolgármester elhelyezték a kegyelet mécseseit az emlékhely talapzatán.

2018. november 05., 07:49