A kormány azt szeretné, ha tulajdonos- és gazdabarát megoldás érvényesülhetne a fúrt kutak bejelentésénél, ezt szolgálja az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosítás is, amelyet várhatóan december első hetében fogadnak el.

Font Sándor, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a határidő két évvel, 2020. december 31-ig történő meghosszabbítását a Fidesz és a kormány is támogatja. Hozzátette: a módosítás két év toleranciát jelent az érintettek számára. Kitért arra is, hogy a jogalkotó feladata még az eljárási rend tisztázása, azaz, hogy mit kell pontosan tenniük 2020. december 31-ig az ilyen kutak tulajdonosainak.

Hangsúlyozta: amíg az eljárásrendet tisztázó jogszabály nem jelenik meg, addig a tulajdonosoknak semmilyen kötelezettsége nincs. Az eljárási rendet várhatóan a jövő tavaszi jogalkotási időszakban határozzák meg.

Mivel az internetes oldalakon és a legnagyobb közösségi oldalon is terjednek a fentiekkel kapcsolatos anyagok, File Beáta jegyző az alábbiakra hívja fel a figyelmet: azt, hogy van már egy megtárgyalásra váró módosító javaslat az országgyűlés előtt - ami 2 évvel eltolja a kérelmezési időt – ezzel tisztában volt önkormányzatunk. Most már az is ismert, hogy a legnagyobb frakció egyetért ezzel a módosítási javaslattal. Ami azonban új elem a tájékoztatóban, hogy a törvénymódosítást követően módosítják a végrehajtási rendeletet is, és más szabályok várhatóak az engedélyeztetésre, fennmaradásra.

A probléma az, hogy van egy hatályos jogszabály, amely alapján szerte az országban végeznek hatósági ügyeket folyamatosan a hivatalok. Azonban nemcsak a törvényt, hanem a végrehajtási rendeletben az eljárási szabályokat is módosítani tervezik.

- Aki már adott be kérelmet az oroszlányi hivatalban, annak jelezni fogjuk, hogy a költséges hiánypótlással várjon, illetve aki be akar adni kérelmet, szóban vagy telefonon érdeklődik, abban az esetben is azt javasoljuk az ügyfeleknek, hogy várják meg a módosítást, az ügy elhúzódása miatt őket hátrány nem érheti. Hivatalomnak és nekem személy szerint is az a célom, hogy a fennmaradáshoz kapcsolódó szakértői (műszaki) kiadásoktól megkíméljem a bejelentési kötelezettséggel terhelt lakosságot – nyilatkozta File Beáta jegyző.

2018. november 10., 17:47