Csütörtök este Lazók Zoltán polgármester köszöntötte elsőként a közel hatvan vendéget az önkormányzat hagyományos vállalkozói estjén a sportcsarnok konferenciatermében.

A városvezető – többek között - beszámolt arról, hogy Oroszlány Város Önkormányzata 2016 novemberben pályázatot nyújtott be a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz az Ipari Park bővítésére, illetve a Tudományos és Technológiai Park címre. Az országban 9. településként megkaptuk ezt, így az ipari park területe is bővülhetett 74,2 hektárról 121,9 hektárra. A sikeres marketingmunka elismerését pedig jelzi, hogy idén nyáron a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés által alapított, a Megye Gazdaságáért Kitüntető Cím különdíját vehette át Tatán a Tudományos és Technológiai Park 2017-es teljesítménye alapján.

- Parkunkban 2017-ben 23 milliárdos új beruházás valósult meg. Az elmúlt évtizedben pedig a foglalkoztatottak száma 2 ezerről 4,5 ezerre emelkedett. Megyei összehasonlításban a legnagyobbak közül a BorgWarner harmadik, a Suez Water Technologies and Solutions tizenegyedik, a Wescast tizenötödik, míg a BorgWarner TTS a huszonnegyedik az árbevételi rangsorban. Az eredmények természetesen magukkal hozzák a gondokat is. A munkanélküliségi mutató 2%-ra esett, a helyi vállalkozásoknak pedig mind nagyobb gond a munkaerő biztosítása, s ha az sikeres is, az elszállásoltatás ismét megoldandó feladat elé állítja őket. Ebben talán némi segítség a Fortis szálló megnyitása, ami 250 embernek nyújt elhelyezési lehetőséget – fogalmazott a polgármester.

A polgármester arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a közelmúltban az IPSOS közvéleménykutató cég végzett felmérést Oroszlányban 500 fős minta alapján. A kérdezőbiztosok – többek között – azt a kérdést is feltették, hogyan érzik magukat az emberek a településen. A válaszok elemzése azt bizonyítja, hogy a helyi vállalkozók jól érzik magukat, a további fejlődés érdekében pedig szükséges a folyamatos kapcsolattartás, a személyes párbeszéd, hogy a jövőben még sikeresebb, gyümölcsözőbb együttműködés alakuljon ki.

Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő felidézte a gazdasági válságot követő kilábalás kezdeteit, amikor még megközelítette a 14%-ot Oroszlány munkanélküliségi mutatója, majd az állandó megújulásra, a technológiai import fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy a park cégei 3 milliárdos iparűzési adójukkal a település költségvetésének komoly hányadát biztosítják, s mindezek mellett társadalmi szerepvállalásuk részeként támogatják a civil és sportéletet is.

2018. november 16., 06:01