A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából mutatkozott be Dunajszky Géza felvidéki tanár, közíró szombaton a művelődési központban.

Az OKSZÍK és a Rákóczi Szövetség közös rendezvényén az író Ballada a szülőföldről című könyvéről beszélt, amit egy dokumentumfilm vetítése egészített ki.

A szerző a 2000-es évek második felétől aktív közíróként. Elsősorban a csehszlovákiai magyarság 1945 utáni meghurcoltatásával kapcsolatos témákról, kiemelten az 1945 nyarán elkövetett pozsonyligetfalui tömeggyilkosságról jelentet meg cikkeket és könyveket. 2016-ban a Szlovákiai Civil Becsületrenddel ismerték el munkásságát.

1947 májusában Pozsonyligetfalu közelében, nem messze a határtól, egy légvédelmi futóárokban megtalálták annak a 90 magyar leventének a holttestét, akiket amerikai fogságból hazatérőben, 1945 augusztusában Pozsonyligetfalunál feltartóztattak, kifosztottak, majd agyonlőttek. Más források szerint a tömeggyilkosság áldozata 76 nő, 12 gyermek és 2 idősebb férfi volt, akik főleg pozsonyi német nemzetiségű lakosok voltak, kisebb részben magyarok. Az elkövetők nem szovjet, hanem csehszlovák katonák voltak.

- A GULAG-ról és Recskről is hallott már mindenki. A határon túli magyarság ellen elkövetett felvidéki vérengzések nagy része azonban a mai napig a homályzónába tartozik az átlagember számára. Az ott élő magyarok megpróbáltatásairól szinte mindenkinek a Benes-dekrétumok jutnak eszébe, holott a csehszlovák hadsereg kezéhez is rettenetesen sok magyar vér tapadt – mondta többek között Dunajszky Géza.

2018. november 25., 13:02