Bensőséges hangulatú találkozón köszöntötték hétfő délután Szabó Istvánnét (Betkát) a Rákóczi kultúrotthonban abból az alkalomból, hogy a közelmúltban vehette át a Szlovák Nemzetiségért kitüntetést.

Mint azt Lazók Zoltán köszöntőjében elmondta, mióta Betka a városba érkezett, tagja az Oroszlányi Szlovák Klubnak, immár 25 éve vezetője is. Elévülhetetlen érdemeket szerzett az Oroszlányi Szlovák Tájház létrehozásában, és annak gazdag anyagának összeállításában. Jelentős szerepe volt a "Krídlovka" Ifjúsági Zenekar és a "Bránicska" Szlovák Gyermektánccsoport megalakulásában, és a működésük biztosításában. Szoros együttműködést alakított ki több helyi, megyei, sőt szlovákiai intézménnyel és civil szervezettel, és nem utolsó sorban kiemelendő a Komárom-Esztergom Megyei Szlovák Önkormányzat elnökeként és a Magyarországi Szlovákok Szövetsége helyi szervezetének vezetőjeként végzett tevékenysége.

- Munkádat eddig is több kitüntetés kísérte. 2013-ban önkormányzatunktól Oroszlányért aranygyűrűt, valamint testvérvárosunk, Vágsellye díszpolgári elismerését is kiérdemelted.

Személy szerint és önkormányzatunk nevében is gratulálok neked, mert meggyőződésem, hogy illő helyre került az elismerés, valamint azt kívánom, legyen erőd, egészséged, még hosszú évekig szolgálni nemzetiséged és Oroszlány közösségét – fogalmazott a polgármester.

Az ünnepségen melyen ott volt többek között Rajnai Gábor alpolgármester, File Beáta jegyző és Kis Imréné, a Falu Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tiszteletbeli elnöke is, a városvezető mellett a társszervezetek, barátok és kollégák is köszöntötték az ünnepeltet, aki 2013-ban vehette át munkásságáért az "Oroszlányért" vésetű aranygyűrűt. 2014-től a Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Vágselye (Sala) város díszpolgára.

2018. november 27., 06:23