Elsősorban az általános iskolák felső tagozatos fiataljait várták pénteken délután a SZETA (Oroszlányi Szegényeket Támogató Alapítvány) aktivistái az „Anti-drog diszkó” elnevezésű programra.

Ahogyan azt a rendezvény főszervezője, Deák Sándorné kuratóriumi elnök elmondta: ismeretes, hogy a fiatalok többségének a szórakozás szó hallatán a diszkó jut az eszébe, ahová minden hétvégén elvágyódnak. A szórakozóhelyeken a gyerekek, olyan ártalomforrásoknak vannak kitéve, amiről lehet, hogy nem is volt korábban tudomásuk. Az alapítvány kiemelt figyelmet fordít a gyerekek pozitív irányú szocializációs folyamatának segítésére. A szórakozáson túl szakemberek közreműködésével ismertetik meg a fiatalokkal a köztudatban lévő kábítószerek fajtáit, hatásait. Tájékoztatást adnak az elérhető, igénybe vehető segítség formákról, lehetőségekről.

- Előzetesen felkerestük az iskolákat, plakátokat vittünk a programról. A rendőrség és a szociális szolgálat drogmegelőzéssel foglalkozó munkatársait kértük meg, hogy információval szolgáljanak a fiataloknak. Célunk volt, hogy a gyerekek megtapasztalják, lehet „igazán jót bulizni” drogok, alkohol és cigaretta nélkül is. A programra eljöttek a „KAPU - Az oroszlányi szegregációs folyamatok kezelése” című pályázatba bevont gyermekek is. Annak ellenére, hogy szombaton tanítás volt, a résztvevő hatvan fiatal a szórakozáson túl, sok hasznos ismerettel gazdagodott – fogalmazott Deák Sándorné.

A SZETA 2017-es alapításakor elsődleges céljai között fogalmazta meg a peremhelyzetbe került személyek, családok életkörülményeinek javítását, esélyeinek növelését, a hátrányos körülmények között élő gyermekek felzárkóztatását, az iskolai lemorzsolódás csökkentését, az esélyegyenlőség megteremtésének elősegítését és közreműködést a szabadidő hasznos eltöltésében.

2018. december 01., 16:44