A Szent Borbála Napok utolsó eseményeként tartottak kedden koszorúzással záruló megemlékezést a 2017-ben felállított Szent Borbála szobornál.

December 4-i névnapján emlékezünk meg róla, akit a tizennégy szent közül a bányászok választottak védőszentjükké. Mint azt Gál Domonkos, nyugdíjas bányamérnök felidézte, a hirtelen és készületlen halál elleni oltalmazónak a legendája a régmúltba nyúlik vissza, születésének ideje bizonytalan. II. Maximinus császárságának idején, Kis-Ázsia északnyugati Izmir városában, élt egy gazdag görög származású pogány, aki Dioskur néven volt ismert. Egyetlen gyermekét, aki rendkívüli szépségével és éles eszével tűnt ki, Borbálának hívták. Dioskur gyűlölte a keresztény tanokat, a keresztényeket, s hogy ezekkel ne érintkezhessen Borbála, egy magas tornyot építtetett, amit nagy pompával és kényelemmel berendeztetett. Ebbe a toronyba záratta be évekre a leányát.

Borbála a toronyba zárva mégis megismerkedett a keresztény tanokkal. Amikor apja férjhez akarta adni, Borbála megtagadta, bevallva, hogy felvette a kereszténységet. Dioskur erre átadta a városbírónak, aki a legválogatottabb kínzásoknak vetette alá, Borbála azonban ennek ellenére életben maradt. Amikor atyja látta, hogy leányát nem tudják megölni, maga ment a kínpadra és sajátkezűleg fejezte le Borbálát. Tettéért rövidesen megbűnhődött, mert Isten villámmal sújtotta halálra.

A megemlékezés szónoka szólt arról is, hogy szeptember első vasárnapján országosan egységesen tartják a bányásznapot, az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére, s erre a Szeptember 6. utca is emlékeztet Oroszlányban, ami mellett a szobrot állítottak Szent Borbálának.

Az eseményt koszorúzás zárta. Lazók Zoltán polgármester és Rajnai Gábor alpolgármester mellett az érdekképviseletek és civil szervezetek is elhelyezték virágaikat az emlékhely talapzatánál.

2018. december 05., 08:24