Érdektelenség kísérte a Roma Nemzetiségi Önkormányzat csütörtöki közmeghallgatását, pedig bőven volt miről beszámolnia Szilágyi Sándor elnöknek.

Mint elhangzott, a roma nemzetiségi közösséget megillető jogosultságok érvényesítésére, érdekeik védelmére és képviseletére, a feladat és hatáskörébe tartozó nemzetiségi közügyek települési szinten történő önálló intézésére jött létre az önkormányzat, s ebbéli tevékenységüket mutatták be az ülésen, ahol ott volt Rajnai Gábor alpolgármester is.

Az idei évben a havi rendszerességgel sorra kerülő, ingyenes jogi tanácsadás volt az egyik legnépszerűbb programjuk, amire immár a környező településekről is érkeznek segítségre szorulók.

Az elmúlt évekhez hasonlóan szervezték meg a hagyományos ruha-, krumpli- és faosztást, rendezvényeik közül pedig kiemelkednek a kirándulások, szabadidős események, a gyerekeknek szervezett farsangi bál és nem utolsó sorban a Roma Nap, amire mind rangosabb előadókat tudnak meghívni.

2015 tavaszán az egykori megyei roma elnök iránti tisztelet jeléül szervezték meg Schöffer Antal támogatásával a Vörös István Sport, Kulturális és Hagyományőrző alapítványt azzal a céllal, hogy a roma és mélyszegénységben élő rászorultakat támogassák. A program azóta is kiemelt jelentőségű az önkormányzat életében.

Mint arról Schöffer Antal beszámolt, sok versenyen vesznek részt a cigányság köréből szervezett csapatokkal. Többek között a labdarúgó Bozsik programon, és maguk is több, saját szervezésű sportlehetőséget biztosítanak a fiataloknak.

2018. december 14., 06:41