Mintegy negyede, egészen pontosan 3380 méter készült el eddig az összességében közel 13 kilométeres Oroszlány (Majk)–Kecskéd–Környe–Tatabánya kerékpárútból.

A projektet Németh Gábor, az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. (OIH) vezérigazgatója ismertette péntek délelőtt a Gárdonyi sportcentrumban, ahol ott volt Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Popovics György megyei közgyűlési elnök és Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere is.

Mint elhangzott, a kerékpárút építése új irányokat nyit meg a települések közötti közlekedési szokásokban, mivel a nyomvonal nem érint különösebben nehéz terepet és a közúton gépjárművel csak jelentős kerülővel megközelíthető forgalomvonzó létesítményeket is összeköt (bevásárlóközpont, éttermek, szabadidős létesítmények, turisztikai célpontok).

A közel 1,2 milliárd forintos beruházás eddig elkészült szakasza tartalmazza a Majki (erdei-murvás) ágat, és az Oroszlány és Kecskéd belterületi részének szinte teljes egészét. A tervek alapján a belterületi szakaszokon összesen néhány száz méteren kerékpáros nyom került felfestésre azon mellékutcákban, ahol a forgalmi viszonyok ezt megengedték.

Az említett települések külterületi részén több km-en elkészült az alépítmény, melyek esetében csak a megfelelő időjárás szükséges az aszfaltrétegek elhelyezéséhez. A 2019-es évre így elsősorban a környei szakaszok kiépítése, valamint a hidak és egyéb műtárgyak létrehozása marad hátra. A végleges felfestések és forgalomtechnikai eszközök elhelyezése a tervek szerint jövő év május végéig történik meg.

Popovics György arról szólt, hogy ez a projekt komoly segítséget kapott a tervezéstől kezdve a kivitelezés megkezdéséig. A megye mellett Oroszlány önkormányzata is mögé állt a megvalósításnak, és a kormány is végig támogatta. A kitűzött cél az, hogy az Észak-Déli kapcsolatokat erősítsük, s ebbe a törekvésbe kiválóan beleillik a kerékpárút. Ígéret van Tatabányáról arra, hogy jövőre megkezdik az ottani szakasz tervezését és kivitelezését, s amennyiben minden megvalósul, akkor Dunaalmástól Majkig, Oroszlányig kerékpárral bejárható lesz a térség – mondta.

- Jó érzés, hogy térségi, megyei vállalkozások vesznek részt a kivitelezésben, ami biztonságot jelent a garancia és a későbbi karbantartás szempontjából – fogalmazott Czunyiné Bertalan Judit, aki így folytatta: az elmúlt esztendőkben azzal találkozunk, hogy mire a pályázat kiírásától eljut egy projekt a beruházás megkezdéséig, komolymértékben megemelkednek az építőanyag és kivitelezői árak, s már nem elég az eredetileg elnyert forrás a munkákra. Ebben az esetben is így volt, hiszen mintegy 73 millió forint hiányzott a költségvetésből, azonban a kormány ezt pótolta, így semmi sem hátráltatja a munkák befejezését.

A sajtóközleményt mellékletünkben olvashatja!

2018. december 14., 19:52