Polgári védelmi felkészítést és lakossági fórumot rendeztek péntek délután a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai a sportcsarnokban.

Utóbbi során a szelektív hulladékgyűjtés és a tűzvédelem kapcsolódási pontjait ismertették a szakemberek. A fórum célja elsősorban a tűzesetek megelőzése, a szabálytalan égetési tevékenységek megakadályozása volt.

A jogszabályok alapvetően tiltják a háztartásokban keletkezett hulladék elégetését, ez alól az avar és növényi hulladék jelent kivételt, melynek meghatározott körülmények között történő égetése lehetséges, amennyiben azt önkormányzati rendelet engedélyezi. A hulladék elégetése – a környezetre, egészségre gyakorolt károkon túl – jelentős anyagi károkat, sérülést, halált is okozhat, amennyiben a tüzet nem sikerül kontrol alatt tartani. Ezért is lett a program mottója a „Ne égesd el, gyűjtsd szelektíven!” felhívás.

Szabadtéri tüzek minden évben jelentős számban fordulnak elő és nagy területek égnek le. Ezen tüzek keletkezése 99%-ban emberi tevékenységre vezethető vissza, sok esetben a növényi hulladék – rosszabb esetben más hulladék – elégetésével kezdődik. Az égetést végző nem tudja a tüzet kontrol alatt tartani, az továbbterjed, további növényzet éghet le, akár épületek is a tűz martalékává válhatnak, az emberek veszélybe kerülhetnek.

A tűzesetek további jelentős része keletkezik lakásokban (5000-6000 lakástűz van évente), valamilyen nyílt lánggal összefüggő tevékenység (fűtés, melegítés, sütés, főzés, dohányzás, gyertyagyújtás) végzése közben. Évente átlagosan 1000 kéménytűz keletkezik, melyek kialakulásában és továbbterjedésében a nem megfelelő tüzelés-fűtés, a háztartási hulladék elégetése is közrejátszik.

Az előadás során az állampolgárok figyelmét a megfelelő fűtés, tüzelés szabályaira, a kémények rendszeres ellenőrzésének, tisztításának fontosságára is felhívták a szakemberek, kiemelve, hogy a háztartásban keletkező hulladék égetése tilos!

2018. december 15., 09:21