Az országgyűlés 2012-ben határozott arról, hogy december 18-át az ENSZ által elfogadott nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozat emlékére a nemzetiségek napjává nyilvánítja.

Az oroszlányi szlovákok napja istentisztelettel vette kezdetét vasárnap délelőtt az evangélikus templomban, majd délután a Rákóczi kultúrotthonban folytatódott a program, ahol a nemzetiségi önkormányzat elnöke, Szabó Istvánné (Betka) köszöntötte a megjelent vendégeket, akik mindkét nyelven elénekelték a magyarországi szlovákok himnuszát.

Az elnökasszony külön is üdvözölte a helyi szlovákok 80 év feletti asszonyait, és beszédében hangsúlyozta: a mi generációnk önöktől örökölte ezt a települést, amely az önök élete során vált kis faluból várossá.

- Önök voltak, akik kemény munkával tették ilyenné, építettek benne hajlékot, nevelték a következő generációt, s amikor eljött az idő, nekünk adták azt a stafétabotot, melyet önök is szüleiktől vettek át. Kezünkbe adták azt a lehetőséget, hogy most mi tegyük meg mindazt, amit meg kell tennünk családunkért, városunkért – fogalmazott.

Az eseményen Lazók Zoltán is méltatta a nemzetiségi közösség szerepét Oroszlány közéletében: önkormányzatunk a múltban és a jelenben is elismeri a szlovák nemzetiség, a szlovák önkormányzat munkáját, és értékeli, támogatja azt. Betka, Ocskai Simon, Kis Imréné és segítőik hosszú évek óta szervezik, rendezik a különböző eseményeket, több alkalommal a falu hagyományőrzőivel karöltve, s a programok színvonala is jelzi: jó, tartalmas munkát végez a szlovák közösség.

- Betkáról külön is szólnom kell, hiszen több évtizedes munkásságáért a közelmúltban rangos kitüntetést vehetett át, amihez ez alkalommal is gratulálok – mondta a polgármester.

A nemzetiségi ünnepen ott volt Jozef Meyer kozárovcei és Oliver Berecz tarnóci településvezető is, a kulturális műsorban pedig fellépett az oroszlányi Kridlovka zenekar, valamint a Bránicska gyermektánccsoport, vendégként pedig a kozarovcei „Neked énekelek” egyházi kórus.

2018. december 17., 08:51