Wirth Jenő elnök meghívásának eleget téve utazott csütörtök délután Lazók Zoltán polgármester és Nagy Csaba, az oroszlányi Rákóczi Szövetség elnöke a felvidéki Lévára, hogy részt vegyenek a Reviczky Társulás közgyűlésén.

Mint azt a városvezető köszöntőjében elmondta, a társulás tagjainak elévülhetetlen érdemei vannak az anyaország és a külhoni magyarság kapcsolattartásában. Az 1997. augusztus 3-án alakult közösség saját székház híján négy évig a Csemadok lévai épületében, illetve a városi művelődési otthonban szervezte rendezvényeit, s ekkor érkezett az anyaországi segítség. A Rákóczi Szövetség akkori országos vezetőséger vezetősége, Kun Ferencz, Lukács Ferenc és Halzl József hathatós közbenjárására, a Rákóczi Szövetség és az Illyés Közalapítvány segítségével 2000 szeptemberében sikerült megvásárolni a Honvéd utcai ingatlant, amely egykor a Lévai Iparos Olvasókör székháza volt. A lévai Reviczky Magyar Ház ünnepélyes átadására 2001. április 22-én került sor, s immáron tizenkilencedik éve nyújt otthont a helyi magyar szervezeteknek, köztük a Reviczky Társulásnak.

- A közösség helytörténeti, irodalmi és zenei előadásokat, kiállításokat, író-olvasó találkozókat, színházi előadásokat, filmvetítéseket és számtalan egyéb rendezvényt szervez, és tagjai áldozatos munkájukkal, önkéntességükkel az elmúlt két évtized alatt biztosították helyüket a helyi magyarság mindennapjaiban – fogalmazott Lazók Zoltán.

Nagy Csaba, az oroszlányi Rákóczi Szövetség elnöke hozzászólásában méltatta a civil szervezet 2018. esztendőben elvégzett tevékenységét. Külön kiemelte az Oroszlány és Léva közötti kulturális kapcsolatok fontosságát, azok folyamatos ápolását. A szoros köteléknek köszönhetően az idei évben is számos közös rendezvényre kerül sor.

2019. február 02., 11:57