Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és esetleges önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Kiemelték: az igazolások alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és érvényesíthető az adó-visszatérítés, ha a levont adóelőleg meghaladta a fizetendő adót.

Akinek van ügyfélkapuja, az automatikusan elkészített adóbevallási tervezetet 2019. március 15-től elérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján (www.nav.gov.hu/szja/szja) vagy a kormányzati portálon (www.magyarorszag.hu).

Aki mégsem szeretne ügyfélkaput nyitni, az 2019. március 18-áig idén is kérheti a NAV-tól a tervezet postázását az alábbi módokon:

  • SMS-ben a +36 30 344 4304-es telefonszámon • (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint: SZJA{szóköz}adóazonosítójel{szóköz}ééééhhnn),
  • a NAV honlapján elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja), vagy formanyomtatványon (BEVTERVK), levélben, kötetlen formában (adóazonosító jel és születési dátum megadásával),
  • a NAV telefonos tájékoztató rendszerein keresztül (NAV Infóvonal: 1819 és ÜCC: +36-80-20-21-22), valamint személyesen a NAV ügyfélszolgálatain.

A postázni kért tervezeteket a NAV tértivevényesen, április 30-áig küldi el az igénylőknek. Aki elmulasztja a március 18-i határidőt, már csak személyesen, az ügyfélszolgálatokon kérheti a papíralapú tervezetet.

2019. február 06., 06:24