Mint arról beszámoltunk, a keddi képviselő-testületi ülés költségvetési vitája egyetlen területre korlátozódott: hitelt vegyen fel az önkormányzat, vagy a saját forrásokat csoportosítsa át.

A 390 milliós hitelt az önkormányzati tulajdonú bérlakások felújítására, rekonstrukciójára, a belterületi utak rendbetételére, illetve ebből 150 milliót a Borbálai Óvoda felújítására tervezett az előterjesztés – nos ez utóbbi gerjesztette az indulatoktól sem mentes vitát.

- A hitelt az fizesse vissza, aki azt felvette – kezdte kritikáját Gyuga Mihály, aki így folytatta: Ha a jelenlegi szocialista városvezetés 2014. végén, vagy 2015. elején tárgyal hitelfelvételről, és azt mondja, 2019. október elejéig visszafizeti, akkor én egy szót nem szóltam volna. A mostani felvenni kívánt 390 millióból ebben az évben semmit sem fizetünk vissza, magyarul a következő testületre zúdul rá a törlesztés. Ezzel a következő testület lehetőségeit nyirbálják meg. – Nem tudok mást mondani: ez politikai arrogancia – fogalmazott a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Lazók Zoltán polgármester emlékeztetett arra, hogy a jobboldali frakció az elmúlt 3 baloldali ciklusban (2002-2010. között, illetve a 2014. ősze óta megtartott 5 költségvetési vitában), tehát 13 év alatt egyetlen alkalommal, 2008-ban szavazta meg a költségvetést. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a 2010-2014. közötti időszakban, a polgári oldal városirányítása alatt a baloldal is csak egyszer, 2013-ban fogadta el a büdzsét. – Mindig volt egy vezértéma, hogy miért nem szavazzák meg a költségvetést – ez most a hitelfelvétel lesz – mondta a városvezető.

Az ülésen egyébként több alkalommal is említésre került egy bizonyos lista, költségcsökkentési javaslat, ami a Borbálai Óvoda felújítására szánt 150 milliós hitelfelvételt volt hivatott kiváltani, azonban ez sem az előterjesztésben, sem a később megküldött, sem a helyben kiosztott anyagban nem volt olvasható. Erről Szabó Mihály képviselő lebbentette fel a fátylat, aki megosztotta ennek néhány adatát.

A jobboldali javaslat szerint teljesen törölni kell a 2019-es költségvetésből a nemzetközi kapcsolatokra szánt összeget, a helyi értékek kiadvány elkészítését, a közvilágítás korszerűsítését, az ünnepi díszkivilágítást, a csapadékvíz elvezetés karbantartását, a leendő hulladékudvar ivóvíz-ellátásának biztosítását, a városi piac melletti járda felújítását és a közút tisztítás költségeit. (Az összesen 32 tételt tartalmazó, Papp Péter képviselő-pénzügyi bizottsági elnök által jegyzett költségcsökkentési listát Sólyom Jöran képviselő foglalta táblázatba, amit mellékletünkben megtekinthet.)

Rajnai Gábor alpolgármester ezzel kapcsolatban abbéli aggályának adott hangot, hogy a lista költségcsökkentési javaslatai olyan vívmányok megnyirbálását jelentené, amelyek konszenzusos alapon születtek az elmúlt években, s amennyiben ezek életbe lépnének, az minden bizonnyal komoly társadalmi felhördülést váltana ki.

A vita zárásaként Papp Péter úgy fogalmazott: személyes véleményem az, hogy még hitelfelvétellel is nagyon szoros gazdálkodást kíván az idei év. - Felhívnám arra képviselőtársaim figyelmét, hogy tavaly is megtettük ezt az ígéretet, és nem tartottuk be – mondta.

Gyuga Mihály pedig így zárta a költségvetési vitát: alaposan megtárgyaltuk a hitelfelvételt, és nem jutottunk dűlőre. – Átnézve az elmúlt éveket, a legrosszabb a 2018-as költségvetés. Amikor ekkora iparűzési adóbevétellel egy város hitelből kívánja megvalósítani fejlesztéseit, azt mi nem tudjuk támogatni, s bár azt az ígéretet kaptuk, hogy nem lesz választási költségvetés, ez bizony az – fogalmazott a frakcióvezető.

A költségcsökkentési javaslatot, amit nem szavazott meg a többség, mellékletünkben tekintheti meg!

2019. február 14., 06:43