A közösségi oldalak népszerűségének fő oka, hogy könnyen lehet kapcsolatokat létesíteni, kommunikálni ismerősökkel, és ismerkedni ismeretlenekkel.

Ehhez szükség van arra, hogy a regisztráló adatokat osszon meg magáról. Aki ismerkedni szeretne, az igyekszik minél feltűnőbb és minél „pozitívabb” képet kialakítani magáról. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl sokat mutatnak meg magukból, és így válnak nevetség tárgyává, vagy posztolják őket a különböző oldalakon, negatív kommentekkel. Ekkor viszont már hiába magyarázkodnak. Ráadásul ezek nem csak a figyelmetlen „áldozat” életét, de a családja mindennapjait is megkeseríthetik.

Mindenekelőtt nem szabad megfeledkezni arról, hogy a JOGSZABÁLYOK UGYANÚGY ÉRVÉNYESEK AZ INTERNETEN, MINT A VALÓS ÉLETBEN. Az anonimitás álarca mögé bújva elkövetett cselekedetekért ugyanúgy felelni kell!

1. Ha úgy gondolod, hogy törvénybe ütköző vagy ártalmas tartalmat találtál az interneten, ha bármi gyanút kelt benned, ha az internetre feltöltött fényképedet, videódat az engedélyed nélkül valaki máshol megjelenteti és ez téged rosszul érint, tehetetlennek érzed magad, haladéktalanul mondd el a szüleidnek, tanárodnak, vagy írj róla a Kék Vonalnak (www.kek-vonal.hu/emil)!

2. Ha úgy gondolod, hogy zaklatásnak vagy kitéve, ments le minden bizonyítékot. Tiltsd le a zaklatót, vagy töröld ki a kapcsolati listádról. Próbálj meg nem válaszolni vagy visszavágni! Jelentsd! (szülőnek, felnőttnek, Kék Vonalnak).

3. Ne vegyél részt egy másik személy képeinek, üzenetének, sértegetésének továbbításában! Azt gondolhatod, hogy ez csak egy vicc, de még bűncselekményt is elkövethetsz ezzel. Nézegetni és továbbítani az ilyen fajta dolgokat, annyit jelent, hogy hozzájárulsz egy internetes zaklatáshoz. Félreállni és hagyni, hogy csak megtörténjen, ugyanolyan rossz. Jelentsd, ha ilyet tapasztalsz!

4. Ha chatportálokon „ismerőseid” között ismeretlent találsz, vagy ha már számodra kellemetlen vagy zavaró a kapcsolat, blokkold le, töröld le!

5. Az online barátokkal jobb, ha csak az interneten tartod a kapcsolatot. Ne találkozz idegenekkel, főleg ne a barátod/barátnőd, szüleid tudta nélkül, vagy elhagyatott helyen!

6. Néhányan valótlanságokat állítanak magukról a neten. Ha szeretsz online chatelni, legjobb, ha csak ismerőseiddel teszed.

7. Ha webkamerát használsz ne felejtsd el, hogy olyanok is láthatnak téged, akiket igazából nem ismersz. Webkamerával készített képeidet feltölthetik és másolhatják is az interneten, ezért a legjobb, ha akkor használsz webkamerát, ha ismered személyesen a beszélgetőtársad.

8. Ne informálj túl! Védd meg személyes adataidat, alakíts ki egy privát szférát magadnak az összes online profilodban. Használd a biztonsági beállításokat! Van néhány dolog, amit ne lásson senki, még a barátaid sem, pl. születési hely és idő, anyukád neve, lakcímed, nyaralásod dátuma, tartózkodási helyed, kompromittáló fotók, telefonszámod stb.

9. Amit az életben nem teszel, azt ne csináld online se! Online könnyebb kapcsolatokat építeni és olyan dolgokat megosztani másokkal, amiket személyesen már nem mondanál el. Vagyis csak olyat mondj vagy tegyél az interneten keresztül, amit személyesen is vállalnál!

10. Ne add ki a jelszavadat! A profilod mindenhol és minden esetben te vagy. Fontos, hogy azon senki se módosíthasson, a nevedben senki ne chateljen. A jelszó egy intim, bensőséges szférát védelmez másoktól.

11. Alaposan gondold át, hogy milyen képeket és videókat teszel fel magadról, vagy engeded meg, hogy nyilvánosságra hozzanak rólad. Ha feltöltesz egy fényképet vagy videót, azt bárki letöltheti, megváltoztathatja, továbbküldheti, közzéteheti az interneten.

12. Spam-nek és junk e-maileknek ne dőlj be! Ne válaszolj rájuk, és ne küldd tovább őket! Ne nyisd meg az ismeretlenektől kapott e-maileket! Nem tudhatod, hogy mit tartalmaznak, pl. vírust, vagy illegális tartalmakat.

KEM-RFK

2019. február 20., 05:58