Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította.

Az emléknap időpontja arra utal, hogy 1947-ben a szovjet megszálló hatóságok ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát, akit országgyűlési képviselőként mentelmi jog védett. Ez volt az első lépés Magyarországon a totális egypárti diktatúra kiépítése felé, amely a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítésével, az FKGP feldarabolásával járt, és megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt. Világszerte százmillióra, Közép-Európában egymillióra becsülik a rendszer halálos áldozatainak a számát.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjára emlékeztek hétfőn a művelődési központban is, ahol Körtvélyfáy Zoltán intézményvezető-helyettes köszöntötte az érdeklődőket, aki felidézte a történelmi előzményeket, majd felkonferálta az Állatfarm című, 1954-ben készült brit rajzfilmet. Az Állatfarm George Orwell klasszikus regényének feldolgozása. Egy angliai gazdaságban az állatok fellázadnak a kegyetlen gazda, Mr. Jones ellen. A disznók vezetésével szabályos forradalmat hajtanak végre, elűzik az embereket és saját maguk kezdik el irányítani a gazdaságot, egy egyenlőbb és igazságosabb társadalom létrehozásának reményében. A hatalmat lassan átveszi a sertés Napóleon, aki sztálinista vezetőkhöz hasonlóan kegyetlen zsarnokságot vezet be.

2019. February 26., 09:27