A Wescast Zrt. gyárában sztrájkkal indult a szerda: 65 forintos órabér-emelést ajánlott a cég vezetése, ezt azonban elfogadhatatlannak tartotta a szakszervezet, így szerdán délelőtt 9 és 11 óra között beszüntették a munkát a dolgozók.

Spieglné Balogh Lívia, a Vasas Szakszervezet egyik alelnöke a sajtónak elmondta, hogy az eredménytelen bértárgyalásokat követően a munkavállalók sztrájkbizottság megalakítása mellett döntöttek. Szerinte a szakszervezeti és a munkáltatói álláspontok továbbra is nagyon messze állnak egymástól.

A cégnél egyébként teljes a hírzárlat, a legmagasabb helyről tiltották meg, hogy bárki is nyilatkozzon. A telefonos hívásokra, elektronikus levelekre sem reagálnak. Az az ügy külön pikantériája, hogy alig féltucat országos médium tartotta érdemesnek a hírt megosztani olvasóival, és péntek délutánig az MTI oldalán sem jelent meg a sztrájkról semmilyen információ.

A másik két műszak is leállhat a jövő héten, amennyiben a célunk, az alapbér megfelelő emelése nem teljesül – nyilatkozta László Zoltán, a Vasas szakszervezet alelnöke, aki hozzátette: elfogadják azt is, ha a cég a cafetéria- és bónuszrendszer megváltoztatásával oldja meg a béremelést.

– A kínai tulajdonban lévő cég jövőképe hosszú távon támogatható, viszont nem tehetjük meg azt, hogy ez a munkavállalói bér rovására menjen. Annyi biztos, hogy maratoni tárgyalások elé nézünk – tette hozzá László Zoltán, aki péntek délután részt vett Oroszlányban az egyeztető tárgyaláson, azonban estig telefonon elérhetetlennek bizonyult.

2019. március 09., 09:12