Kedd reggel nyolc órától három napos sztrájk kezdődött a Wescast 1200 fős üzemében.

Egy műszak sem veszi fel a munkát és a munkások hétvégén sem mennek be a gyárba dolgozni - tájékoztatta a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A Wescast-ban a múlt hét szerdáján tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot. A munkáltató bruttó 65 forintos órabér-emelést ajánlott, a munkavállalók viszont egységesen, minden alkalmazottra nézve a négyszeresét kérték kezdeti követelésként, ami bruttó 70 ezer forintos fizetésemelést jelentett volna.

Miután a vezetés az érdekképviselet elé tárta a cég helyzetét, a szakszervezet már csak a vállalat által megajánlott béremelés dupláját szerette volna elérni. Közölték: ha nem sikerül megállapodni, akkor ezen a héten az egész hetes sztrájkot is vállalják.

László Zoltán elmondta, a sztrájkot a béremelésről szóló megállapodások megszületéséig folytatják. A munkabeszüntetést korábban hétfőtől jelentették be, azonban tegnap úgy tűnt, hogy megállapodás születhet, azonban kedd reggelig a munkáltató nem jelezte tárgyalási szándékát.

Az üzemben az átlagos fizetés egyébként alig haladja meg a garantált bérminimumot, ami Oroszlány és környékének átlagához képest alacsony fizetésnek számít. A dolgozók nagy terheléssel és szennyezettséggel járó fémöntő és fémmegmunkáló tevékenységet végeznek, ahol a por és a megmunkáló gépek hűtőfolyadéka veszélyt jelenthet az egészségre.

A korábban kanadai tulajdonban lévő vállalatot a kínai Bohong-csoport vásárolta meg és 9 milliárd forintos új beruházással a világ legmodernebb kipufogógyártó technológiáját telepítették Oroszlányba. A társasággal a kormány 2017 májusában kötött stratégiai megállapodást.

2019. március 12., 09:08