Oroszlány Város Polgárőr Egyesülete túl a 27. évi alapítási évfordulóján működik eredményesen, csekély, de aktív létszámmal.

Ezzel a megállapítással kezdte a tavalyi év értékelését Gánics József egyesületi elnök péntek délután, a szervezet közgyűlésén, ahol az is elhangzott: a nyilvántartott és biztosított állandó létszám 24 fő.

- Fluktuáció van, de már az is nagy előrelépés, hogy sikerült a taglétszámunkat a működéshez szükséges szinten megőrizni. Ezt el kell ismerni. Egyre kevesebb az olyan személy, aki önkéntes munkaként hajlandó felelősségteljes feladatot teljesíteni. Az ifjú polgárőrök toborzásában előrelépés nem történt. A középiskolás korosztály nem igen hajlamos a polgárőr tevékenység végzésére – mondta az elnök, aki ezt követően az eredményességüket bizonyító adatokat is ismertette: az eddigieknek megfelelően továbbra is fő célkitűzésünk a közrend-, közbiztonság és bűnmegelőzés erősítése, a polgárőrségről szóló törvény szerint feladatok végrehajtása, és erősíteni a jól kialakított kapcsolatot az önkormányzattal, rendőrséggel és más civil szervezetekkel.

2018-ban is aktívan közreműködtek az önkormányzat által megrendezésre kerülő programok területbiztosításában, de ott voltak a sportrendezvényeken, falunapon, szüreti felvonuláson, autómentes napon, a majki Rákóczi napon, valamint igény szerint művelődési ház eseményeinek biztosításain.

Az önkéntesek által teljesített óraszám megközelítette a 2500-at, míg 2017-ben ez még csak 2100 óra volt. Az egy főre eső szolgálati órák száma meghaladja a százat.

Tavalyi, mintegy másfél millió forintos bevételük pályázati és egyéb támogatásokból származott, kiadásuk pedig 1,2 millió forint volt.

- Bátran kijelenthető, hogy nincs még egy olyan szervezet, melynek tagjai térítés nélkül ennyit dolgoznának a köz érdekében – összegezte beszámolóját Gánics József.

A közgyűlésen Rajnai Gábor alpolgármester, Gánics József alezredes, városi kapitányhelyettes, valamint Nagy Aladár, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség titkára méltatta Oroszlány polgárőreinek tevékenységét, majd Rajnai Gábor munkájuk elismeréseként Breitner Rudolfnak, Hezler Csabának és Török Attilának nyújtotta át az önkormányzat ajándékait, míg Németh Dénes 5 éves, Dezső Kornélia 10 éves, Breitner Rudolf pedig 25 éves tagságáért vehette át az emléklapot és plakettet Gánics Józseftől.

2019. március 23., 08:31