Könyvbemutató beszélgetéssel készült a Felvidékről kitelepítettek emléknapjára a Rákóczi Szövetség péntek délután.

Az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár kamaratermében Acél Anna, a Magyar Televízió egykori bemondója kérdezte Jezsó Ákost, akivel a Megyek túlra című regényéről beszélgettek.

A szerző a művet az 1946-ban Csehszlovákiából kitelepített nagyszülei emlékére írta, az ő történetüket dolgozza fel családregényében. Címe arra a traumára utal, miszerint az író nagyszülei a kényszerített költözés után nem mondták ki többet Csehszlovákia nevét.

Jezsó Ákos elmondása szerint a történet annak a generációnak is emléket állít, melynek tagjai 1938 és 1949 között megannyi borzalmat éltek át.

A Megyek túlra koncepcióját a szerző három forrásra vezeti vissza. Ötletet merített a családi legendáriumból, a történelmi hitelesség érdekében kétéves kutatómunkát végzett, valamint az alkotói szabadság jegyében saját fantáziájára is támaszkodott.

Jezsó Ákos kiemelte továbbá, hogy a történet mondandójának lényegét a hit, a remény és a szeretet hármassága adja, melyek közül egyik sem lehet teljes a másik kettő nélkül.

2019. April 13., 09:26