A roma közösségek felzárkóztatását célzó, közösségi együttműködést erősítő konferencia nyitotta meg a Nemzetközi Roma Napot az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár kamaratermében szombat délelőtt.

Mint azt Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta, a „Felzárkózás-politikai konzultáció és program Komárom-Esztergom megyében” című projekt célja egy széles körű összefogáson alapuló konzultációs rendszer megteremtése, mely hozzájárul a hátrányos helyzetű csoportok problémáira adható válaszok kidolgozásához és megvalósításához. A program célcsoportjai a tartós szegénységben élők, segítségre szorulók, romák, nők, gyerekek, valamint az idősek és a fogyatékkal élők.

Lazók Zoltán beszédében kitért arra, hogy amikor a magyarországi cigányságról beszélünk, általában mint szociális probléma jelenik meg, és nagy ritkán, egy-egy híresség kapcsán esik csak szó arról a mély és értékes kultúráról, amit ők hordoznak. A polgármester szerint közös utunk sok időt, társadalmi türelmet, megértést, segítségnyújtást, és talán még ennél is több emberi erőfeszítést, elszánást igényel. Ugyanakkor hozzátette: aki egy másik ember vallása vagy származása miatt hátrányosan megkülönböztet, az ellen uszít vagy aljas indulatokat gerjeszt, az mélységesen elítélendő.

A konferencián Hummel Rudolf projektmenedzser és Csapucha Árpád felzárkózási munkatárs a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat EFOP 1.6.3 projektjét mutatták be, míg Sztojka Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője a hazai felzárkózáspolitika aktuális kérdéseit elemezte ki.

Imrő János, az oroszlányi Polgármesteri Hivatal pályázati referense helyi példán keresztül vezette le, mik a jó és működő gyakorlatok a célcsoportok segítésére, végül Jakus László, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület elnöke többek között arról beszélt, hogy a valós felzárkózás elérésében hatalmas szerepe van a roma civil szervezeteknek.

Az előadásokat interaktív tudásbörze zárta.

2019. április 14., 08:34