Mint arról beszámoltunk, az eb tartási helye szerint illetékes önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel három évente legalább egy alkalommal ebösszeírást végez.

A települési önkormányzat az ebösszeírás alapján az ebtartók által szolgáltatott adatokról helyi elektronikus nyilvántartást köteles vezetni, az állat tulajdonosa, tartója és más személyek jogainak, személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint ebrendészeti és állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából. Az eb tulajdonosa és tartója az ebösszeíráskor köteles a törvényben előírt adatokat a települési önkormányzat rendelkezésére bocsátani.

Oroszlányban az Önkormányzat a törvényi kötelezettség alapján 2019. március 1. és 2019. április 30. közötti időszakban ebösszeírást végez.

Az eb tulajdonosa vagy tartója a bejelentést az alábbi módokon teheti meg:

  • személyesen (Polgármesteri Hivatal I. em. 21. sz. irodájában Omáscsik Orsolya ügyintézőnél),
  • postai úton az Oroszlányi Polgármesteri Hivatal 2840 Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78. címre,
  • faxon: +36-34/361-444,
  • elektronikusan az omascsik.orsolya@oroszlany.hu címre.

Az ebösszeíró adatlap beszerezhető az Oroszlányi Polgármesteri Hivatal információs szolgálatán (2840 Oroszlány, Rákóczi F. út 78.), valamint letölthető a www.oroszlany.hu honlapról.

Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása állatvédelmi bírságot vonhat maga után. A bírság legkisebb összege az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998.(XII. 31.) Korm. rendeletben foglaltak alapján 30.000 Ft.

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését és a benyújtott adatlapok valóságtartalmát a polgármesteri hivatal munkatársai szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik. 2013. január 01. napjától a négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel (chip) megjelölve tartható, ezért a transzponderrel nem rendelkező ebeket állatorvosnál megjelöltetni.

A transzponderrel történő megjelölés betartását a jegyző és a járási állat-egészségügyi hivatal ellenőrzi. A négy hónaposnál idősebb transzponderrel nem jelölt ebről a jegyző és a magán állatorvos köteles jelentést tenni a járási állat-egészségügyi hivatal felé.

2019. április 16., 05:59