Saját készítésű bábjátékok rengetege fogadta csütörtök délelőtt a Regionális Óvodai Bábos Napra érkező gyerekeket az OKSZÍK kamaratermének aulájában.

Az első alkalommal megrendezett bábjátékos délelőttön helyi és vendég intézmények, óvónőkből alakult csoportjai hozták el történeteiket a legkisebbeknek. Népszerű volt a Táncsics Óvoda Iciri-piciri bábcsoportjának előadása, de az Oroszlány Város Óvodái Tündérműhelyének kalandos meséje is megmosolyogtatta a gyermekeket.

Környéről a „Fülenincs” nyúl bábcsoport tagjai húzták kezükre figuráikat, a megyeszékhelyről a Kertvárosi Óvoda szórakoztatta a fiatalokat, míg a Tatabányai Benedek Elek Óvoda Báb Munkaközössége „A világszép kecskebéka” történetét keltette életre, kifejezetten felnőtt nézőknek.

Az eseményt Lazók Zoltán köszöntője nyitotta meg, aki többek között elmondta: amikor kézbe veszünk egy bábot, bizony nem mindig vesszük észre azonnal a benne rejlő lehetőségeket. A polgármester hozzátette, hogy a bábokkal történő mesedramatizálás, verselés, énekelgetés kiemelkedően fejleszti a gyermek beszédkészségét, de fantáziáját és gondolkodását is. A városvezető kitért arra is, hogy ez a játék, és egyben nevelési módszer nemcsak meghozza a gyermek beszélőkedvét, de a tiszta kiejtésig, a tagolt, példa értékű beszéd utánzásáig szerteágazó fejlesztőértékkel bír.

A szakma képviseletében meghívott vendég volt Hoffer Károly, a Budapest Bábszínház művésze, bábtervezője és rendezője, aki a bábozás érzelmi intelligenciát fejlesztő hatására hívta fel a figyelmet. Elmagyarázta továbbá, miszerint játék közben a gyermekek egy mikrovilágot építenek ki maguk körül, aminek fontos eleme, hogy a valós világ működésének szabályait így játékos keretek között kezdhetik felfedezni.

2019. április 19., 08:45