Ebben az évben a ponty fogási tilalmi ideje május 2-án (szerda) vette kezdetét, és egészen május 31-én (péntek) éjfélig tart.

Ugyaneddig marad érvényben a garda, a paduc, a szilvaorrú keszeg, a jászkeszeg, a márna és a domolykó fogására vonatkozó korlátozás is, melyről a Nébih adott tájékoztatást. Emellett június 28-án éjfélig (péntek) a kősüllő fogása sem engedélyezett.

Szintén május 2-án nulla órakor indult a harcsa és a compó fajlagos tilalmi ideje. Ezek a halfajok csak június 15-én (szombat) nulla órától szabadulnak fel a tilalom alól. A harcsa fogási tilalmával kapcsolatban fontos tudniuk az érintetteknek, hogy ez a korlátozás eltér a többi halfajétól, mivel a 100 cm-nél hosszabb egyedek a fajlagos tilalmi időben is kifoghatóak.

A Nébih javasolja a horgászoknak és a halászoknak, hogy mindig tájékozódjanak az egyes vízterületeken érvényben lévő, saját horgászrendről is, amely esetenként eltérhet az érvényben lévő jogszabályoktól. Sok vízterület – ahol az állomány elsősorban haltelepítésből származik – mentesül a pontytilalom alól, míg máshol a harcsatilalom a 100 cm-nél nagyobb egyedekre is vonatkozik.

Jogosulatlan halászattal, horgászattal kapcsolatos, továbbá az Állami Halőri Szolgálat feladatvégzését érintő bejelentéseiket változatlanul az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen tehetik meg.

2019. május 08., 09:17