Dunántúli várak címmel tartott képvetítéssel egybekötött előadást Nagy Roland történész csütörtök délután az OKSZÍK kiállítótermében.

A tatai vármúzeum munkatársa egy szubjektív válogatással érkezett, amiben hat, számára kedves vár történetét mutatta be, azok történelmi szerepétől egészen napjainkig.

A fiatal történész előadásában megismertette hallgatóságát Dunaföldvár, Simontornya, Ozora, Csobánc, Csókakó és Tata büszke építményeivel. Kifejtette a várak építészeti stílusára vonatkozó fontosabb tudnivalókat, részletes történetüket, mindennapi életben betöltött funkciójukat, valamint, hogy milyen szerepet játszottak a török elleni küzdelmekben.

A résztvevők megtudhatták például, hogy Csobáncot, mint veszélyeztetett várat Kinizsi Pál utasítására kezdték erődíteni, amikor 1490-ben Habsburg Miksa csapatai élén betört Magyarországra. A vár az 1554-es és 1559-es ostrom ellenére is megmaradt a török elleni védelem kicsi, de erős végházának.

Nagy Roland elmondta továbbá, hogy jelenleg mire használják a fennmaradt erődítményeket, kastélyokat, és képekkel is szemléltette, milyen hatással volt az építményekre az idő vasfoga.

2019. May 10., 06:10