Hivatalában fogadta hétfőn délelőtt Lazók Zoltán Ižold Bystrík kozarovcei (Garamkovácsi) településvezetőt és kíséretét.

A polgármester és a delegáció tagjai mellett a megbeszélésen részt vett a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Szabó Istvánné, Baráth Domonkos, az Önkormányzati Szociális Szolgálat intézményvezetője, valamint helyettese Lackovics Irén.

A Lévától 12 km-re északnyugatra, a Garam jobb partján fekvő 2000 lakosú község első embere – több más mellett – a szegregációban élők élethelyzetéről cserélt eszmét vendéglátójával, akivel felkeresték a Nyíres dűlőben lévő közösségi szolgáltatópontot is.

Mint azt Lackovics Irén, a Szociális Szolgálat intézményvezető helyettese elmondta, az elmúlt években több program is segítette az itt élő roma lakosság életét, jelenleg pedig folyik a Kapu projekt. Ennek célkitűzése, hogy a tervezett tevékenységek eredményeként a hátrányos helyzetű emberek életlehetőségei javuljanak, elérhetővé váljanak a foglalkoztatást, társadalmi integrációt, közösségfejlesztést, oktatást, iskolai felzárkózást, családsegítést, gyermekjóléti szolgáltatást, életvezetési tanácsadást, egyéni fejlesztést és szociális munkát biztosító programok.

A Nyíres-dűlőben található Szolgáltató Pont épületét és az ahhoz kapcsolódó, illetve kapcsolható önkormányzati tulajdonú földterületeket használva "közösségi kertet", közösségi gazdálkodásra alkalmas területet és a gazdálkodáshoz szükséges eszközökön keresztül mintaterületet teremtenek gazdálkodási tevékenység folytatásához a 2020-ig tartó időszakban.

A projekt tartama alatt 31 fő vehet részt OKJ-s képzéseken, akik motorfűrész kezelő, burkoló, raktáros, építőanyag mozgató gépkezelő, targoncavezető, személy- és vagyonőr, kézápoló- és műköröm-építő, virágkötő, valamint szakács szakmát sajátíthatnak el.

2019. május 28., 06:19