Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján az 1920-as Trianoni békeszerződés aláírásának 99. évfordulójára emlékeztek kedden Oroszlányban, a Trianon emlékhelyen.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta, és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

A művelődési központ, valamint a Rákóczi Szövetség Millenniumi Alapítványa szervezésében megrendezésre került eseményre számos határon túli – az egykori Nagy-Magyarország területén élő – vendég is ellátogatott.

Lazók Zoltán polgármester ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a közel egy évszázaddal ezelőtt aláírt békeszerződés szentesítette a történelmi magyar királyság felbomlását. Az első világháborút lezáró békerendszer alapján került a magyar népesség öt, a mai állapot szerint pedig nyolc államba, és vele együtt történelmi és kulturális emlékhelyeink nagy része is. Mindez önmagában is egy igen siralmas összkép, aminél már csak az a tény borzasztóbb, hogy azon nemzettársaink közül, akik határainkon túl rekedtek 99 éve, sokan még ma is igen nehéz helyzetben élnek.

- Ha a békediktátum igazságtalansága feletti elkeseredettség érzését elődeink nem tudták volna leküzdeni, ha nem lettek volna képesek erőt meríteni, új életet kezdeni, ha nem tudták volna kezelni azt, hogy nem mozdultak ugyan sehová, de mégis új táptalajba kell gyökeret engedve megkapaszkodni, egzisztenciát teremteni, életteret kiharcolni, tehát, ha minderre nem lettek volna képesek, akkor ez a jeles nap gyásznap lenne. De nem az, nem gyásznap. Örömteli érzéseket ébresztő ünnep. Mert örömmel, bizakodással kell, hogy eltöltsön mindannyiunkat a képesség, hogy a múltból okulni tudunk, a másoknak okozott sérelmeket számon tartjuk, be- és elismerjük. És örömmel és bizakodással kell, hogy eltöltse lelkünket, hogy az elmúlt 99 év küzdelmeiben az összefogás példáiból tanulva, a nemzeti megújulás eredményeiből erőt merítve, az összetartozás erősítésén munkálkodjunk – fogalmazott a városvezető.

Az ünnepség vezérszónoka, Menyhárt József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja elnöke

arra emlékeztette imába foglalt beszédében a jelenlévőket, köztük a Vágsellyéről, Perbetéről, Izsáról, Révkomáromból, Bátorkesziről és Léváról érkezett delegációkat, hogy szétszabdaltságban is egybetartó a magyarság. Területünk szét lett szabdalva, és ezt nem a nép akarta, de így alakult. Egy ideig azt hitte mindenki, hogy ez csak átmeneti állapot, de immár 99 éve tart.

- Mi mindenkitől tanultunk, csak egymástól nem. Egy kanál vízbe is élvezettel fullasztjuk egymást, legyen szó palócról, székelyről, bárkiről. Isten országa legyen egy kicsit istenibb és magyarabb, mint az általunk alkotott emberi világ – fohászkodott a pártelnök.

Az esemény kulturális programmal folytatódott, mely során, Sasvári Sándor, Jászai Mari-díjas színész, énekes adta elő Kárpátok között című műsorát, majd az esemény zárásaként a megjelent helyi és határon túlról érkezett emlékezők helyezték el koszorúikat a Trianon emlékhely talapzatánál.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg!

2019. június 05., 05:59