A béren kívüli – úgy nevezett cafetériajuttatások köre 2017-től nagymértékben leegyszerűsödik, ugyanakkor jelentősen szűkül is. Az új szabályok két típusú béren kívüli juttatást tesznek majd lehetővé – olvasható a LeitnerLeitner adótanácsadó és könyvvizsgáló cég blogjában.

Az Országgyűlés az adótörvényekkel együtt június elején elfogadta az új cafeteriaszabályokat is, amelyek jelentősen átalakítják a béren kívüli juttatások rendszerét. Egyrészt évente 100 ezer forintot lehet adni készpénzben a munkavállalónak a munkáltatót terhelő 34,51%-os kedvezményes mértékű adózás mellett, amelyen felül – normál esetben – kizárólag SZÉP kártya nyújtható szintén kedvezményes adózással.

A három alszámlát illetően nincs változás, továbbra is 225 ezer forint a szálláshely, 150 ezer forint a vendéglátás és 75 ezer forint a szabadidő „zseb” éves kerete. A fentieken kívül csak speciális esetekben lehet béren kívüli juttatást adni: például a szakszervezeteken keresztül üdülési szolgáltatásban részesülhetnek a dolgozók, míg a szövetkezetek készpénzt adhatnak tagjaiknak.

2016. augusztus 03., 05:53