Hír | Közélet

Mint az már hagyomány, idén is a Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, valamint a Szlovák Önkormányzat által szervezett szemgyönyörködtető termékbemutatóval és főzőversennyel vette kezdetét a XXII. Oroszlányi Falunap programsorozata.

A Tájházban öt csapat gyújtott a kondérok alá, s miközben a pajtában csodálatos gyümölcs, zöldség és virágkompozíciókat, valamint a vágsellyei testvérváros kézimunkázóinak remekeit tekintette meg a közönség, a Kridlovka és a Duó zenekarok szórakoztatták a vendégeket.

A délelőtt folyamán sorra érkeztek a partner polgármesterek, delegációk, illetve folklór együttesek, többek között Vágsellyéről, Kozárovcéből és Myavából, majd koradélután – mint minden évben – a részvevők felvonulásával folytatódott az esemény, akik a Topolya kútnál megkoszorúzták a szlovák ősök emléktábláját.

A Szt. Flórián téren felállított színpadon Lazók Zoltán polgármester köszöntötte a város lakóit, vendégeit, valamint a szervezőket. Beszédében Szt. Pál apostolt idézve kiemelte: a szent azt mondta, hogy ”Ne azt keressétek, ami széthúz és megoszt benneteket, hanem azt, ami összeköt”.

- Meggyőződésem, hogy Oroszlányban mi így gondolkodunk. Ezért jöhetett ma délelőtt létre a közösségek együtt munkálkodása a kondéroknál, ezért láthattuk a sok, szebbnél szebb munkát bemutató tárlatot, és ezért lehetünk most itt együtt, a kulturális rendezvényen. Úgy gondolom, az ilyen alkalmakért érdemes és szükséges tennünk a tágabb értelemben vett közösségünkért, a településünkért – fogalmazott a városvezető.

Az eseményen került sor a Za Oroslánsku Kultúru (Oroszlány kultúrájáért) díjak átadására. Ezt olyan személyek, családok és közösségek kaphatják, akik eddigi életük során folyamatosan segítették a faluközösség és a szlovák nemzetiségi hagyományok ápolását. Az elismerést idén Wittner Mártonné vehette át, aki mellett Szlezák Mártont és feleségét, valamint a Kridlovka zenekart érte a megtiszteltetés.

A téren kirakodóvásárral fogadták a vendégeket, a volt óvoda udvarán egész délután kézműves és játékos programokkal várták a kicsiket, az estig tartó szórakoztató műsorban pedig többek között fellépett a Kridlovka zenekar, a Branicka néptánccsoport, a Vértes-Gerecse, valamint a Maticiar és Lipka énekkar, sztárvendégként Szűcs Judith adott koncertet, végül utcabál zárta a XXII. Oroszlányi Falunapot.

2016. augusztus 14., 17:54