Munkaigényes, bonyolult. Bizonyos lépések sok problémát okoztak, de orvosoltuk. Kihívást jelentett, fejtörést okozott az elkészítése – így jellemezték az Őrség zöld aranyát, a Magyarország Tortája verseny idei győztesét megyebeli cukrászok szerdán a tatabányai Stop Cukrászdában, ahol Rabóczky Jánosné tulajdonos már tízedik alkalommal hívta az ország tortájának ízlelésére, bemutatására megyebeli kollégáit, szakmabelieket és újságírókat.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete egy évtizede hirdeti meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Szombattól a megye 9 cukrászdájában, Tatabányán, Tatán, Komáromban, Vértessomlón, Vértesszőlősön, Ácson, Kesztölcön vásárolható meg a győztes desszert, az édesség esetében szokatlan alapanyag, azaz tökmagolaj felhasználásával is készített torta, Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása.

A finomság a szakmai zsűri értékelése alapján 43 torta közül bizonyult a legízletesebbnek, s ezzel a tehetséges fiatal cukrász megvédte címét, hiszen a tavalyi győztes tortát is ő készítette.

A megyebeliek, köztük a vértessomlói Jezsóné Rieder Krisztina Aranykoszorús mestercukrász, a Cukrász Ipartestület megyei elnöke is elismerően szólt a torta ízvilágáról, izgalmas összetevőiről, a tökmagról és olajáról, s nem titkolta, hogy a többiekhez hasonlóan bizony számára is kihívás volt az elkészítése. Mint mondta, a Tatabányán most bemutatott tortája immáron a harmadik „próba” volt, amit már vállalt közönség előtt, s nem a család fogyasztotta el. A vértessomlói Krisztina Cukrászda egyébként a tatabányai vendéglátókhoz hasonlóan a kezdetektől vállalja az ország tortájának (5 éve a cukormentes kategória győztesét is) elkészítését.

Nem egyszerű, de nagyon ütős – a házigazda Rabóczky Jánosné így summázott, miután maga is megosztotta a jelenlévőkkel a kezdeti nehézségeket, s később kiderült, hogy a cukrászok a készítési folyamat során rendre telefonon egyeztettek a tapasztalatokról, javaslatokról, ötletekről, hiszen valamennyiüket az vezérelte és vezérli, hogy augusztus 20-án a legtökéletesebb Őrség zöld aranyát ízlelhessék meg a Komárom-Esztergom megyében élők is.

Az tehát bizton kijelenthető, hogy nagyon sok összetevőből, munka- és költségigényes folyamat után kerülhet a pultokba az idei finomság, cukrász szemmel nézve is kihívás az elkészítése, kiváltképp a tökmagolajos tükörzselé, amely fedi.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt öt éve hirdette meg először, idén a győztes az Áfonya hercegnő tortája lett, melyet a budapesti Tortavár Cukrászda készített. Az édesség nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert. A „hercegnői” jelző az ízek játékosságára is utal. A kellemesen savanykás gyümölcsök íze plasztikusan találkozik a joghurt finomságával, és az édesített mandulával.

2016. augusztus 18., 06:11