Több mint 4000 tonna SRF terméket raktároztak abban az oroszlányi depóban, ahol pénteken késő délután kezdett el izzani és füstölni a tárolt termék. A Vértesi Erőmű (Vért) Bokodi úti telephelyén elhelyezett anyag szombaton reggel mintegy 60 méter hosszban be is gyulladt.

A nemzetközi gyakorlatban az energiatermelésre alkalmas komponenseket többek között SRF-nek (Solid Recovered Fuels), azaz hulladékból származtatott alternatív tüzelőanyagnak nevezik.

Az oltásban és a kármentesítésben az oroszlányi önkormányzati, valamint a tatabányai és nyergesújfalui hivatásos tűzoltók, valamint öt munkagép is részt vett.

A Green Energy Kft. által bérelt csarnokot és környékét szombat délután megtekintette Lazók Zoltán polgármester, Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Emődi Ferencné járási hivatalvezető, Kelkó Balázs, a Tatabányai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, valamint Magyari József Vért vezérigazgató is.

A kárhelyszín még vasárnap reggel is füstölt, és a tűzoltók, valamint a katasztrófavédelem munkatársai egész nap a helyszínen hűtötték a felhalmozott anyagot, amit munkagépek terítettek szét a környező területeken.

Vasárnap délután Németi László, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról tájékoztatott, hogy szombaton és vasárnap is a helyszínen járt és mintavételezéssel ellenőrzést tartott a szervezet laborkocsija.

- Szombaton egyetlen minta sem tartalmazott semmilyen anyagból veszélyes koncentrációt a levegőben, és nem csak a csarnok közelében, de a közeli lakókörzetekben sem. Vasárnap az ellenőrző mérések alkalmával hét helyen vettek mintát a szakemberek, amelyek meg sem közelítették a veszélyességi határértéket – fogalmazott Németi László.

A hatóságok egyébként a tűz keletkezésének okát, illetve az egyéb körülményeket tovább vizsgálják.

2016. szeptember 11., 15:12