Aki számított, ott volt azon a hétfői bejáráson, amely során a péntek este keletkezett SRF izzással és tűzzel kapcsolatos további teendőket mérték fel a szakemberek.

Megjelent a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal (környezet- és természetvédelmi hatóság), a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tatabányai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége (tűzvédelmi hatóság) képviselője, Emődi Ferencné járási hivatalvezető (védelmi bizottság), Lazók Zoltán polgármester, File Beáta jegyző (iparügyi hatóság), Lóczi Krisztián közbiztonsági referens, és képviseltette magát a Green Energy Hungary 2013 Kft. (üzemeltető, SRF tulajdonos), valamint a VÉRTESI Erőmű ZRt. (az ingatlan tulajdonosa).

Mint azt a szemlét követően a jelenlévők megfogalmazták, a végleges megállapításokat a vizsgálatok (laborvizsgálatok, tűzvizsgálat) befejezését követően fogják írásban megtenni, és ezek eredményétől függően a jegyző saját hatáskörben intézkedik iparügyi hatósági jogkörében.

Az, hogy az SRF tüzelőanyag további jogi státusza megmarad-e, illetve, hogy átminősítik-e, az a környezetvédelmi hatóság vizsgálatának eredményétől függ.

Ami az SRF jövőbeni sorsát illeti, az üzemeltető (Green Energy Hungary 2013 Kft.) jegyzőkönyvben rögzített nyilatkozata szerint mihamarabb vissza szeretné szállítani az anyagot a tárolócsarnokba (ahol a hivatalosan eddig meg nem erősített öngyulladás bekövetkezett) a további károsodás, elázás megelőzése érdekében.

Lazók Zoltán polgármester az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a város területén még egy ilyen eset nem történhet meg.

Mint arról beszámoltunk, a hétvégén két alkalommal vételezett a területen mintát a katasztrófavédelem laborkocsija, ahol egyetlen egy sem tartalmazott semmilyen anyagból veszélyes koncentrációt a levegőben, és nem csak a csarnok közelében, de a közeli lakókörzetekben sem.

2016. szeptember 13., 13:53