Kutyás felvonulással vette kezdetét vasárnap délután az OKSZÍK és a Ments meg! Oroszlányi Állatvédő Egyesület közös programja az Állatok Világnapja alkalmából.

A főtéren Németh Gábor alpolgármester köszöntötte az esemény szervezőit, rendezőit és vendégeit. Mint elmondta, Jelenleg mintegy 1 millió állatfaj ismert, de számuk becslések szerint a 8 milliót is elérheti. Közülük súlyosan veszélyeztetett közel 2000 faj, veszélyeztetett valamivel több mint 2500 és sebezhető mintegy 4500. A veszélyeztető tényezők közt első helyen szerepel az élőhelyek pusztulása és a túlvadászat, emellett megjelenik a környezetszennyezés és különösen veszélyeztetettek a gerincesek. A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet. A haszonelvűségnek sok állat esik áldozatul, a kedvtelési állattartás pedig nem mindig alapul a felelősségen. Magyarországon például évente több százezer „kedvenc” állat válik kóborrá.

- S végül engedjék meg, hogy idézzem Jane Godall-t: Ha elfogadjuk, hogy még a kevésbé fejlett aggyal rendelkezők is éreznek fájdalmat, új megvilágításban kezdjük majd átgondolni a többi állathoz fűződő kapcsolatunkat. Nem csak alázatosak leszünk, hanem szégyenkezni is fogunk, mivel nemtörődömségünk és tudatlanságunk oly sok kegyetlenséget okozott – figyelmeztetett a felelős állattartásra az alpolgármester.

A rendezvény vendégei ellenőriztethették kedvencük chipjét, a szervezők mellett felkereshették – többek között - a „Mindent az Állatokért Alapítvány” és az „Első Nyúlmentő Alapítvány” aktivistáit, vagy Karay Zoltán viselkedés szakértő előadását, illetve a ragadozómadár bemutatót.

A legnagyobb érdeklődés – mint már tavaly is – a kutya szépségversenyt kísérte, de sokan keresték fel a kézműves kuckót és a matrica tetoválást, de lehetőség nyílt a kutyák, cicák, nyuszik örökbefogadására is.

2016. október 10., 07:27