Hír | Önkormányzat

Kihelyezett ülést tartott a Városfejlesztési és Környezetvédelmi bizottság kedden az Oroszlányi Bányászati Múzeumban. A bizottsági tagok a helyszínen a kiállítóhely idei fejlesztéseit és jövőbeli terveit tekintették meg, Mike István intézményvezető kalauzolásával.

Ezek elsősorban az épületek esőcsatornáinak cseréjét, az egykori robbanószer-raktár pincéjének feltárását jelentették. Szintén idei fejlesztés volt a nagy teljesítményű, a 4 hektárnál is nagyobb terület gondozására is alkalmas fűnyíró beszerzése. A tervezett feladatok pedig a gépház és a vizesblokkok felújítási feladatait ölelik fel.

Az ülés második felében a Partner Mérnöki Iroda részéről Busz Tamás részletesen ismertette Oroszlány Város Kerékpárforgalmi Hálózati tervét, és annak jelentőségét. Elmondta, hogy a hálózati terv a jövőben végbemenő fejlesztések számára jelöli ki a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos fejlesztési irányt. Azt mutatja meg, hogy egy-egy konkrét utca felújítása, rekonstrukciója során hol és hogyan kell majd a kerékpáros közlekedést vezetni, szükséges-e külön kerékpárút, vagy elegendő felfestett kerékpársáv az út szélén. A mérnöki iroda munkatársa elmondta, hogy a létrehozandó kerékpáros közlekedési formák minden esetben forgalomszámlálási adatokon alapulnak. Bemutatta az utcákra vetített baleseti számokat és a kerekezést jelenleg leginkább akadályozó tényezőket a városban. Ezek közül kiemelte a biztonságos, zárható kerékpártárolók jellemző hiányát városszerte. Említést tett az egyirányú utcák biciklis forgalom számára történő kétirányúsításáról, amit a KRESZ megenged, és megfelelő táblák kihelyezésével városunkban is sokat javítana a hálózaton. A terv szükségességét alátámasztja az is, hogy a kerékpáros közlekedők aránya az utóbbi években jelentősen és folyamatosan növekszik.

A bizottság mindkét beszámolót meghallgatta, de Sólyom Jöran elnök javaslatára, a felmerült kérdések tisztázásáig elfogadó döntést nem hoztak egyik esetében sem.

2016. október 26., 10:50