A Vágsellyei Kastély mintájára épül játszótér a közeljövőben a Haraszt-hegyen, amely a Pons Danubii, határon átnyúló pályázat részeként tanulási lehetőséget is biztosít a kikapcsolódás mellett. Minderről és az SRF ügy aktuális kérdéseiről és a közeljövő további elképzeléseiről Lazók Zoltán polgármesterrel beszélgetett Wágner Zsanett, a 24 ÓRA munkatársa.

- Hogy érzi, elégedett a 2014-es polgármester választáskor tett vállalásainak megvalósításával?

- Jelentős részüket már teljesítettük. Az elődeink által elkezdett sportcsarnok építését befejeztük; az új városközpont, tehát az Arany János Iskola külső, energetikai szempontból fontos átalakítását gyakorlatilag véghez vittük. Ott tartunk jelenleg, hogy a munkaügyi központ és az okmányiroda beköltözött, az épületen belül helyt kap még a járási hivatal, a védőnői szolgálat, a pedagógiai szakszolgálat és az önkormányzat a közeljövőben. Ez összetett feladat, hiszen a funkció, az anyagiak és az informatikai hálózat kiépítésének függvényében alakul minden. Minderre a jövő évi költségvetésből jelentős összeget fordítunk. Ezenkívül az ipari parkban hatalmas léptékű a fejlődés. Rengeteg középületet újítottunk fel, többek között a gimnáziumot, a művelődési házat, az új városközpontot. Az elmúlt évben a legsikeresebb pályázók voltunk a megyében – energetikai korszerűsítést illetően, s ebben a folyamatban komoly szerepet vállalt Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselőnk is. Egy tartozásunk van még, a Borbálai Óvoda fejlesztése, de ez 2017 feladata. Ezért vagyok városvezető. A vállalások véghezvitele a munkám fő célja.

- A pedagógusok és az egészségügyben dolgozók helyzete nem éppen rózsás. Oroszlányban milyen jövő vár rájuk?

- Lehetőségeinkhez képest igyekszünk támogatni őket. A testület tavaly megszavazta, hogy minden a városban dolgozó pedagógus (260) kapjon 120 ezer forint támogatást, amit az idei évben tartottunk és úgy néz ki, jövőre is mindenki megkapja a Cafetéria pótló összeget, két részletben, az egyiket pedagógus napon, a másikat pedig év végén. Ugyanez a helyzet az egészségügyi dolgozókkal és törekszünk a mentőszolgálat munkatársainál is bevezetni ezt a jutalomosztást. Ezen kívül nagyon komoly egészségügyi prevenciós programunk van, ingyenes védőoltásokat biztosítunk. Továbbá a diákok számára is különböző kedvezményeket kínálunk, ösztöndíj rendszert vezettünk be, aminek mértéke az első félévet követően a tanulmányi eredményektől függ. Az országban az első olyan önkormányzat vagyunk, aki saját pénzből, állami segítség nélkül vásárolt tűzoltóautót. A város felmérte az új jármű megvásárlásának szükségét és a képviselő testület egyhangúan mellé állt.

- A közelmúlt legnagyobb vitáját kiváltó probléma volt az SRF tűz. A szeptemberi testületi ülésen a képviselők felhatalmazták, tegyen feljelentést ismeretlen tettes ellen… Van-e valami előrelépés az ügyben?

- Még nem kaptunk hivatalos értesítést az üggyel kapcsolatban. Folyik a nyomozás. A környezetvédelmi hatóság határozata alapján az SRF tulajdonosa - amennyiben ő nem, a telephely tulajdonosa, a Vért - köteles elszállítani az anyagot. Egyelőre azt nem tudom megmondani, hogy mikor lesz kiürítve a telep, de az ügy jogilag már tisztázódni látszik. Az idő ellenünk dolgozik, mindenesetre megnyugtató, hogy olyan mértékű probléma már nem lehet, mint akkor. Hiszen tűzi vízvezetékkel körbevették a csarnokot és folyamatos felügyelet alatt van a betárolt anyag. Odáig bezáróan, hogy folyamatosan mérik a hulladék hőmérsékletét, naponta többször.

- Az ’56-os emlékművet felújíttatta, körforgalom épült a Penny közelében és megannyi útszakasz kapott új burkolatot. Mik a további tervek?

- Továbbra is útfejlesztés. Egyebek mellett a Népek barátsága úton, a Dózsa Györgytől a Hunyadi iskoláig tartó szakaszt tesszük rendbe, parkolókat alakítunk ki. Ami forrásunk fellelhető lesz, azt biztosan útfelújításra összpontosítjuk. Ezen kívül szeretnénk tovább szépíteni a várost, persze az emlékművek rendbetételével kezdve. Az ’56-os emlékművet felújítottuk, most szépen sorban következik a millenniumi emlékmű és a Kossuth szobor, ami a március 15-i megemlékezések helyszíne. Fejlődik majd a vasút környéke. A Bánki Donát úttól a Fürst Sándorig és a vasútállomásig a járda, a kis híd megújul. Jövőre pályázik a város egy nagy játszótérre a Haraszt-hegyen, a régi KRESZ park helyén, ami a Pons Danubii, határon átnyúló együttműködés keretében a Vágsellyei Kastély mintájára készül el, mintegy 100 millió forintból. Ott pedig a Majki Műemlékegyüttes lesz a minta. Nagy tervek vannak a Bányászati Múzeummal kapcsolatban is. Parkolók lesznek és két elektromos kisbusz viszi majd a helyszínre a látogatókat a városból. Napirenden lesz a Táncsics Óvoda melletti részre egy új bölcsőde építése, ugyanis mintegy 30 százalékkal megnőtt a születések száma.

Nyolcvan éves szénbányászat, Esterházy Móric és „Kocsedó”

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a négy napon át tartó bányásznapi programsor mára a város egyik büszkesége. Jövőre szép jubileumi rendezvénysorozat készül, ugyanis nyolcvan éves lesz az oroszlányi szénbányászat. Ennek érdekében már most elkezdődtek az egyeztetések a szakszervezettel. A programsor általában a nyugdíjas szakszervezeti tagok ünnepségével kezdődik, másnap koszorúzással folytatódik, ezen kívül csilletoló verseny, színvonalas kulturális programok várják a nagyérdeműt, végül a Bányászati Múzeum ad otthont a rendezvénynek. Ráadásul jövőre lesz Esterházy Móric miniszterelnökké avatásának 100. évfordulója. Ő Majk szülöttje, a leghíresebb oroszlányi, Esterházy Péter író nagyapja. Károlyi Margit grófnő, Esterházy Móric felesége, a II. világháborút követően Majkon, a 13-as cellaházban élt és ott hunyt el. Mindennek tudatában felvetődött ötletként, hogy a helyszínen emlékszoba alakuljon, továbbá a város egy emlékmű-avatással tenné tiszteletét. Jövő év tavaszára pedig megépül az egykori XVIII-as akna melletti rabtábor foglyaira, a „Kocsedó”-ra emlékeztető mementó.

2016. november 21., 06:49