A január 1-jétől hatályba lépő élelmiszeráfa-csökkentés hatását minden az MTI által megkérdezett élelmiszerlánc továbbadja a vásárlóknak, de egyes cégek ezt meghaladó mértékben is mérséklik az érintett baromfitermékek árát.

A baromfihús és a tojás általános forgalmi adója (áfa) 27 százalék helyett 5 százalék január 1-jétől, a 22 százalékpontos áfacsökkentés az érintett termékek fogyasztói árának 17 százalékos mérséklését indokolja.

Az adóváltozás által érintett minden baromfihús és tojás fogyasztói árcsökkenésének mértéke általában az üzletláncoknál 22 százalék, de lesz olyan baromfitermék, amelynek ára 25 százalékkal lesz alacsonyabb január 1-jétől. A friss egész csirke kilónkénti ára például 24, az 500 grammos friss csirkemellfilé 23,8, a szintén 500 grammos csirkecombfilé 25 százalékkal lesz olcsóbb az egyik – Oroszlányban is jelenlévő - multinál.

A jelenlegi 27-ről 5 százalékra csökken az áfa a csirkehús, a pulykahús, a kacsahús, a libahús, a tyúkhús és a kakashús esetében (beleértve a vágási termékeket és belsőségeket is), ha frissen hűtve vagy fagyasztva árulják. Nem vonatkozik azonban az áfacsökkentés a fűszerezett, pácolt vagy panírozott baromfitermékekre.

A madártojás esetében a jelenlegi 27-ről 5 százalékra csökken az áfa, ha héjában és frissen értékesítik, főtt vagy tartósított formában azonban nem.

A friss tej esetében a jelenlegi 18-ról 5 százalékra csökken az áfa, de a csökkentés nem vonatkozik az UHT és ESL tejre, valamint a sűrített, illetve cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával készült tejtermékekre.

MTI

2017. január 01., 18:30