2015. február 03.

Világnap a rák ellen

15 éve annak, hogy az UICC (Nemzetközi Rákellenes Unió) 2000 februárjában, Párizsban tartotta az első rákellenes világkongresszust. Az esemény résztvevői ezen a napon világméretű összefogásra szólítottak fel a gyilkos kór ellen. A fontos esemény emlékére a kongresszus február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánította. Ennek a napnak a célja, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje a világ összes embere szívében és gondolataiban helyet kapjon. A figyelemfelhívás napjainkban még aktuálisabb, mint korábban.

Évente csaknem 8 millióan halnak meg daganatos betegségben a világon. Becslések szerint 2030-ra a daganatos megbetegedések száma 26 millióra nő világszerte, és évente 11,5 millió daganat okozta haláleset várható. Az adat ijesztő, főleg úgy, hogy hazánk a daganatos halálozások tekintetében a listavezető országok között szerepel. (Forrás: OECD Health Statistics 2013.) A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján, Magyarországon évente közel 100 000 új daganatos eset kerül felfedezésre. Az EU tagállamokhoz viszonyítva Magyarországon közel kétszeres a rosszindulatú daganatok által okozott halálesetek száma. Megyénkben az elmúlt években az emésztőrendszeri, a légzőszervi, és az emlő daganatos megbetegedései vezetik a listát a frissen diagnosztizált daganatos betegségek között. (Forrás: KSH, 2014.)

A rákkal való megküzdés alapja, hogy az embernek legyenek reális ismeretei. Mi magunk is sokat tehetünk önmagunk egészségéért. A világszerte diagnosztizált sok millió új rákos megbetegedés 40 százaléka megelőzhető lenne. A megelőzés nagyon egyszerű dolgokat jelent. Mivel életmódunk jelentősen befolyásolja egészségi állapotunkat (43%), ezért nagyon fontos még az ártalmakkal való találkozás előtti segítségnyújtás védőoltásokkal, neveléssel, egészségkultúránk fejlesztésével, gondolkodásunk és egészségtudatos magatartásunk formálásával. Ilyen például a pihenés-alvás egyensúlyának megteremtése, rendszeres mozgás, napi 4-5 alkalommal történő étkezés, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, a táplálkozás minősége.

További lehetőségünk a megelőzésben a szűrővizsgálatok igénybevétele. A szűrés a tünet-és panaszmentes személyek egyszeri, vagy inkább időnkénti vizsgálatát jelenti, amelynek célja, hogy egyszerűen elvégezhető, a vizsgált személy számára kellemetlenséget nem okozó, alkalmas módszer segítségével a még rejtett, korai szakaszban levő betegség fennállásának valószínűségét megerősítsék vagy kizárják. Az időben felismert daganatos folyamatok esetén a gyógyulási esélyünk és további életminőségünk sokkal magasabb lehet, mint a későn felismert megbetegedések esetén.

Az Európai Rákellenes Kódex valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) időbeni felismerést célzó ajánlása szerint:

  • minden 25-65 év közötti nő vegyen részt háromévente nőgyógyászati méhnyak-szűrésen,
  • minden 45-65 év közötti nő menjen el kétévente mammográfiás emlőszűrésre,
  • továbbá panasz nélkül is javasolt az 50 év feletti férfiaknak a prosztata-szűrés,
  • és minden 50-70 év közötti embernek a vastagbélrák szűrés.

Az egészségtudatosság tehát nem más, mint saját felelősségvállalásunk magunkért, családunkért, jelen helyzetünkért és egészségünkért. Ne feledjük a kínai szólást, amely a daganatos megbetegedésekre különösen igaz. „A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott”.

-Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, Közegészségügyi Osztály-


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek