Kultúra
2015. április 07.

Wahorn a „betonban”

Tíz napig várja látogatóit az oroszlányi művelődési központban az a pénteken megnyílt kiállítás, ahol a magyar avantgard ikonikus alakjának, Wahorn Andrásnak, valamint pályatársainak, Freisinger Balázsnak és Kucsera Andrásnak a képeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A tárlat megnyitóján Wahorn mutatta be művésztársait, majd egy, a Pilinszky János verseire készült, Kucsera grafikákat bemutató filmet láthattak a jelenlévők, végül a Wahorn Airport együttes játszott.

Wahorn András (Budapest, 1953. augusztus 3. –) autodidakta avantgárd festőművész, grafikus, webdizájner, zenész, filmes. 1972-ben csatlakozott a szentendrei Vajda Lajos Stúdióhoz. Az 1980-as évek elején megalapították a Bizottság zenekart, ami 1986-ban szűnt meg. 1991-től 2004-ig Kanadában, majd az Egyesült Államokban, Los Angelesben élt. A festés mellett különféle grafikai munkákat végző cégeknél dolgozott. 2006-ban Fábry Sándorral közösen készített road movie-ját Cadillac Drive címmel mutatta be az RTL Klub. 2006 óta Mezőszemerén él. Zenekarában a Wahorn Airportban zenél.

Freisinger Balázs weboldalán így mutatkozik be: Ezerkiláncszázhetvanvalahányban születtem, most is nagyjából ennyi éves vagyok. (Ez nem igaz, 38 vagyok.) De talán mindegy is. Kisszobafestő. Hét négyzetméter az egész. (Ez se igaz, maximum 6 nm.) Az sem igaz, hogy spirálfestő vagyok, bár jól hangzik. De festek mást is. (Ez igaz.) Az idő érdekel és a tér, meg általában az ilyen praktikus dolgok, mint a létezés. Többnyire képtelen vagyok az időjárásnak megfelelő ruházatot választani, rendszerint eltévedek még a megszokott helyeken is és egyre inkább kezdem mindezt megszokni. (Ez nem igaz.) Ha nem festek, akkor várom, hogy száradjanak. Ez a hobbim. Mármint a száradás. Boldog vagyok, ha kagylót ehetek. (Ez igaz.) Remélem, sok képemet megveszik. Örömmel adom, ahogy csináltam. (Ez is igaz.) De sajnos drága. (Ez nem igaz.)

Kucsera Andrást egyik tárlatának megnyitóján így jellemezte Faludi Ádám író-költő: nem képzöművész, hanem a Föld nevű bolygó elemeinek megismételhetetlen konstellációja, és ezek itt nem képek, hanem Kucsera András tartozékai. Darabok belőle. Annyi darabja van, hogy soha nem is kísérletezett aszal, hogy közszemlére tegye valamennyit. Minden műve kész, ott van benne, már egy másik stáció, hogy afféle szokványos módon kézzelfoghatóvá tegye őket, és kiaggassa valamilyen falakra. Kucsera András minden művének gyűjteménye és összessége, Kucsera András a mű.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek