Közélet
2015. június 01.

A hősökre emlékeztek

A Magyar Hősök Napja szüleink és nagyszüleink küzdelmes fáradozásai előtti tisztelgés, aminek az ad igazán értelmet, ha lesznek olyan nemzedékek, amelyek méltó módon, békés körülmények között folytatják és teljesítik az elődök örökségét. Magyarországon a megemlékezés egy 1917-ben hozott törvényhez köthető, melyben először mondták ki, hogy nemzetünk hősi halottainak kegyelet teljes tiszteletét megfelelő módon kell kifejezésre juttatni, és az utókor számára meg kell örökíteni.

Bár a törvényt soha nem törölték el hivatalosan, több mint fél évszázadon át a hallgatás homályába veszett. 2000-ben Bősze József nyugállományú alezredes állampolgári kezdeményezésére az országgyűlés május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Napjává nyilvánította.

Ennek szellemében tartotta meg szombaton megemlékezését az Oroszlányi Rákóczi Szövetség Millenniumi Alapítványa az evangélikus templomnál. „A háborúk és szabadságharcok során fájdalmas sebek érték a magyar nemzetet, be nem gyógyuló örök sebek. Emlékezzünk most együtt lehajtott fejjel és felemelt szívvel. Az emlékezés közepette fájdalom, döbbenet és kérdések sokasága törhet elő belőlünk, de hisszük, hogy a történelem elhozza minden magyar számára nem a szétszakítottság, hanem immár az együvé tartozás érzését. Legyünk igazi hazafiak, ne annyira szájjal, mint inkább vállal.” – mondta emlékező beszédében Nagy Csaba, a rendező civil szervezet elnöke. A Vitézi Rend Komárom-Esztergom megyei törzskapitánya, Nagy Miklós szónoklatában az I. világháború utáni Európa egyik legszerencsétlenebb és legmostohább körülmények között vergődő országának hőseiről beszélt.

Az eseményen Gyóni Géza: Csak egy éjszakára… című versét Nagy Roland a helyi Rákóczi Szövetség elnökségi tagja szavalta el, majd a Bányász Népdalkör katonadalokat adott elő. Farkas Etelka evangélikus lelkész imáját követően a templom bejáratánál elhelyezett világháborús emléktáblák koszorúzása zárta az eseményt, melyen a város vezetői, Lazók Zoltán polgármester, Rajnai Gábor alpolgármester és File Beáta jegyző mellett a település intézményei és civil szervezetei helyezték el a kegyelet virágait.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek