Közélet
2015. szeptember 06.

Volt egyszer egy XX-as akna

Negyedik alkalommal szervezték meg szombaton az oroszlányi XX-as akna volt dolgozóinak családi programját. Az immár Bányászati Múzeumként működő kiállítóhelyen Mike István intézményvezető köszöntötte a vendégeket, aki maga is az üzem dolgozója volt 1980-tól a 2000. évi bezárásig.

A megemlékezésen Gál Domonkos idézte fel azt a drámai véget dokumentáló naplóbejegyzést, amit 2000. május 10-én vetettek papírra: A kasok a toronyban felhúzva, gerendával biztosítva. A gép lekapcsolva, a tömedékelés megkezdődött 11 óra 15-kor, aláírás: Pataki.

Mint elhangzott, a múzeummá változtatott terület környezete mind rendezettebb, sikerült új attrakciókat kialakítani, s ez meglátszik a látogatottságon is, hiszen augusztusban már több mint 800-an keresték fel a bányászatnak emléket állító helyet. Lazók Zoltán polgármester arról szólt, hogy az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít tárlat bővítésére, pályázati pénzeket, és önerőt is szívesen áldozva a színvonalas bemutatótér fejlesztésére, hiszen a hely adottsága, a felújított majki műemlékegyüttes közelsége igényli a turistavonzó látványosságok kialakítását.

A jelenlévők a megemlékezés keretében megkoszorúzták azt az emlékhelyet, ami az oroszlányi szénmedence áldozatainak állít emléket. A több mint kétszáz nevet felsoroló márványtáblánál az önkormányzat és a bányászok képviselői mellett intézmények, civil szervezetek is elhelyezték a kegyelet virágait, majd külön megemlékeztek a XX-as akna elmúlt évben elhunyt dolgozóiról is.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek