Közélet
2016. február 18.

Gyűjtik az adatainkat

Idén is önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket hajtanak végre a Központi Statisztikai Hivatal szakemberei Oroszlányban. Az összeírási munkát igazolvánnyal ellátott kérdezők végzik. A mintavétel reprezentatív, vagyis a címek kijelölését véletlenszerű kiválasztással határozzák meg. Az adatfelvételek kizárólag statisztikai célból történnek, azokat bizalmasan kezelik, azok mások számára nem hozzáférhetőek.

A felmérés témái:

Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételek
A háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételek célja, hogy hiteles, megbízható adatokat szolgáltasson a lakosság különböző társadalmi-gazdasági rétegeinek fogyasztási szerkezetéről, lakáshelyzetéről, a háztartás tagjainak demográfiai jellemzőiről. Országos szinten körülbelül 18 ezer háztartást keresünk fel évente. A felkért háztartások több válaszadási mód közül választhatnak: két héten keresztül papír alapon, vagy interneten naplószerűen vezethetik kiadásaikat. Ezek a háztartás-statisztikai adatok a fogyasztói árindex-, létminimum- és GDP számításokhoz, valamint a nemzetközi összehasonlításokhoz elengedhetetlenül szükségesek.

Munkaerő-felmérés
A munkaerő-felmérés célja a foglalkoztatottság és a munkanélküliség folyamatos megfigyelése, ezek jellemzőinek feltérképezése. A felmérés a munkaerő-piaci helyzet mélyreható megismerését szolgálja, mint például azt, hogy hányan dolgoznak a gazdasági élet különböző területein, általában mennyi időt töltenek munkavégzéssel, hányan keresnek, de nem találnak munkát, hányan szeretnének még dolgozni, és erre képzettségük, családi kötöttségeik alapján milyen esélyük van. Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre csak közvetlenül a lakossághoz fordulva kaphatunk választ. Országos szinten körülbelül 36 ezer háztartást keresünk fel negyedévente, Veszprém megyében 1300-at. Egy felkért háztartást hat egymást követő negyedévben keresi meg összeírónk, de a második alkalomtól kezdődően telefonos válaszadásra is van lehetőség.

A lakosság utazási szokásai
Az országosan közel 15 ezer háztartás válaszait összegző reprezentatív felvétel célja a lakosság utazási szokásainak, igényeinek, turisztikai keresletének vizsgálata. Az adatgyűjtésben közreműködő háztartásokat nyolc egymást követő negyedévben kérjük fel válaszadásra, amikor is arról kérdezzük őket, hogy az elmúlt három hónapban tettek-e többnapos utazást. Amennyiben igen, akkor az utazás körülményeiről következnek kérdések: az utazás okáról, földrajzi céljáról, a használt közlekedési eszközökről, az igénybevett szálláshelyekről. Ha azonban nem utaztak az elmúlt időszakban, az iránt érdeklődünk, melyek voltak azok a körülmények, amelyek ezt nem tették lehetővé. A kapott információk a lakosság, az idegenforgalom területén működő vállalkozások, a nemzetközi szervezetek adatigényeinek kielégítését, a turizmuspolitika formálóinak munkáját nagyban segítik.

Amennyiben az adatszolgáltatónak kényelmesebb, az első sikeres személyes felkeresést követően a további kikérdezések alkalmával lehetőség van telefonos válaszadásra is.

Központi Statisztikai Hivatal, Veszprémi főosztály


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek