Közélet
2016. március 21.

Lélekben is készültek a Húsvétra

Közös énekléssel, áhítattal kezdődött a Környe-Oroszlányi Református Missziói Társegyházközség hittanos diákjai, gyülekezeti tagjai számára, a húsvéti készülődés jegyében szervezett kézműves foglalkozás szombaton a környei Művelődési Házban.

Mielőtt a gyerekek nekifogtak a különböző díszek, kellékek elkészítésének, Nagy Péterné lelkész különleges, izgalmas játékba hívta őket. Egy tojástartóban tíz tojás sorakozott, s bennük a húsvéti történethez kapcsolódó jelképek, a kicsik pedig törték a fejüket, hogy vajon mi lehet az. Rázogathatták, s minden tojáshoz kapcsolódott egy igerész, amely segített a fejtörésben. Így került elő a kötél, amely Jézus elfogását jelképezte. Pénzérme, hiszen Júdás 30 ezüstpénzért árulta el. Szappan, a kezeit mosó Pilátus kapcsán. Korona a Jézussal csúfolódó farizeusokra utalva. Keresztek és szegek a keresztre feszítésre emlékezve.

Dobókocka, mert a katonák sorsot vetettek, kié legyen Jézus köntöse. Fekete karton: halálakor sötétség borult a világra. A lepel és illatos olaj azt idézte, amikor levették a keresztről, egy kő pedig a sírjának torlaszát.

A tizedik tojásra üresen bukkantak a gyerekek, hiszen a sírt is üresen találták annak idején…

Később a különböző alapanyagokból készített kedves díszek mindegyikében is a bibliai történet köszönt vissza. Amikor Júdás elárulta Jézust, megszólalt a kakas, tehát a tyúkudvar királyát is megformázták a gyerekek. A báránnyal azt az alázatot érzékeltették, mellyel a megváltó viselte a szenvedést, a nyúl pedig azon asszonyok gyorsaságára utalt, akik a sírtól futva szaladtak a városba a húsvéti örömhírrel: Jézus feltámadt!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek