Ünnep
2016. október 24.

Hőseink összekötnek

Üzen ez a méltóképpen megújult emlékhely. Üzen, mesél, megállít és megszólít. Üzen, hogy hőseink összekötnek, hogy a néma sikolyok ereje összeköt. Üzeni, hogy akik a túloldalon állnak, még mindig jobban félnek, hogy büszkén hordozhatjuk a pesti srácok örökét – ezekkel a gondolatokkal kezdte ünnepi beszédét Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője vasárnap délután az oroszlányi 56’-osok terén, amely teljesen megújult a forradalom 60. évfordulójára.

- Mementókén áll itt az emlékmű, mementója egy szörnyű kornak, az október 23-i forradalom hőseinek. Tiszteleg és méltón emlékeztet minket, utódokat kiknek ő általuk adatott meg a szabadság – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Lazók Zoltán polgármester beszédében arról szólt, hogy az 1956-os forradalom mára igazi történelmi eseménnyé vált. Az ország lakosságának nagy része, különösen a fiatalabb generációk, már csak a történelemkönyvek lapjain, ismeretterjesztő műsorokban, idős emberek visszaemlékezéseiben és ilyen ünnepi alkalmakkor találkoznak 1956-tal. Ennek ellenére október 23-a több kellene, hogy legyen, mint egy fejezet a történelemkönyvben, vagy egy pirosbetűs ünnep a naptárban. Az 1956-os forradalom történelmünk azon ritka pillanatai közé tartozott, amikor szinte az egész ország egy emberként lépett fel egy közös ügy érdekében.

- Ötvenhat emlékéből merítsünk erőt az útra. Erőt, elszánt türelmet, akaratot. Mert helyettünk más nem meríthet, a mi utunkat magunknak kell végigjárnunk, s a végső sikernek ez a záloga. Hogy igenis végigjárjuk – idézte Göncz Árpádot a polgármester.

Az ünnepi gondolatokat Nagy Roland verse követte, majd a város vezetői, a politikai pártok, intézmények és társadalmi szervezetek képviselői elhelyezték a tisztelet és kegyelet koszorúit az emlékhelynél.

Az ünnepi program a művelődési központban a „Bányászok és bányászvárosok forradalma, 1956” című kiállítás megnyitójával és a Hamvas Béla gimnázium diákjainak műsorával ért véget Oroszlányban.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek