Kultúra
2017. március 29.

Ibolya a palacsintába

Halmos Mónika volt az oroszlányi bibliotéka legutóbbi vendége az Így írnak Ők sorozatban, aki olyan „százszorszép” falatokról beszélt, mint például az ibolyás palacsinta, a zamatos turbolyás báránysült, vagy épp a pitypangos méz.

Már az előadás is érdekes volt, de, hogy minden érzékszervre hatni tudjon az előadó, kivetíthető diákkal és némi kóstolóval is érkezett hétfő délután az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtárba. A 18-19 században nagy népszerűségnek örvendő ibolyás étkekről, tortákról is szó volt. A krémbe, valamint a tésztába sütve is alkalmazhatjuk a virágot, de díszítésnek is kiválóan megállja a helyét. Az előadó szerint a kellemes ízvilág tökéletesen passzol sós ételekhez is, különféle salátákhoz, fűszervajakhoz adagolva igazi gasztronómiai ínyencséget tehetünk az asztalra. Az utóbbi kategóriába sorolható a százszorszép levele, a zsenge cickafark is. Ezek olyan zöld növények, amelyek vitamindúsak és nagyon finomak. Fontos azonban – emelte ki az előadó – hogy senki ne próbálja meg a virágárusoknál kapható virágokat elfogyasztani, mert nem tudhatjuk, milyen vegyszerekkel kezelték korábban a növényt. Érdemes a saját kertünkben „kapható” termésekből ételt készíteni, mert biztosak lehetünk benne, hogy annak minden összetevője ismeretes számunkra.

Halmos Mónika titkokat is elárult közönsége számára: ha ügyesen társítjuk a növényeket kertünkben, megfigyelhetjük, hogy sokkal jobban fognak fejlődni egymás társaságában, míg más növények mellett épp csak vegetálnak majd. Ennek az az oka, hogy minden növény különféle illóolajokat, növényi savakat és étereket bocsát ki, amik vagy vonzzák, vagy taszítják egymást – mondta. Például a paprika mellé védelemnek kis növésű bársonyvirág ültethető, de a borsfű is jó választás lesz. A paprika mellé sosem jó az ánizs, mert ez gátolja a növekedést, de a kamilla megvédi a kártevőktől a palántákat. A gyümölcsfák tövébe is érdemes néhány társat telepíteni. A fokhagyma, a metélőhagyma, a bazsalikom, amelyek elűzik a kártevőket, míg a citromfű, a macskamenta zsálya és a borágó vonzza a méheket.

Azonban meg is védhetik egymást a kórokozóktól, elkerülhető így a permetezés. Az előadó kertjében évek óta rózsa található a levendulabokor mellett. Ezek ugyanis egymást „segítő” növények, így vegyszermentesek és ezáltal fogyaszthatóak.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek