Kultúra
2017. április 08.

Örkény Istvánra emlékeztek

Születésének 105.évfordulója alkalmából Örkény István Kossuth-díjas író emlékére szervezett irodalmi délutánt az oroszlányi Rákóczi Szövetség.

A magyar groteszk próza megteremtőjéről Kis Berta Terézia felvidéki származású magyar tanár tartott vetített képes előadást. A prezentáció végigkísérte a neves szerző életútját.

Életének hatodik évtizedében lett szinte egyik napról a másikra a magyar irodalom élő klasszikusa. Mint a futó, akit háromszor is visszalőttek, de aztán világcsúcsot fut. Az atlétikában ez nem megengedhető, a történelemben annál inkább keserves gyakorlat: a pályakezdő Örkény eltűnik a háborús munkaszolgálatban, az újrakezdést elsodorja az '50-es évek, a forradalom után hosszú szilencium sújtja. Dolgozott lektorként, színházi dramaturgként. 1958 és 1963 között az '56-os forradalomban való részvétele miatt publikációs tilalmat róttak ki rá, ez idő alatt az Egis Gyógyszergyárban dolgozott, mint vegyészmérnök. A forradalomban valójában, tevőlegesen nem vett részt, de ő írta a ma is gyakran idézett mondatot a szabad Kossuth Rádió Parlamentből sugárzott október 30-i köszöntőjében: "Hazudtak éjjel, hazudtak nappal, hazudtak minden hullámhosszon."

1956. november 2-án az Igazság című lapban jelent meg lírai vallomása a Fohász Budapestért, a szabadságáért harcoló városért. Írói munkásságát olyan művek jelzik, mint a Macskajáték, a Tengertánc, a Lágerek népe, vagy a Lila tinta című elbeszélés. A sokak által kedvelt, stílusteremtő Egyperces novellák 1967-ben láttak napvilágot. A rendkívül tartalmas előadáson filmrészleteket is láthattak az érdeklődők a Ballada a költészet hatalmáról, a Tóték című drámából, és nem utolsó sorban a Rózsakiállítás című kisregényből készült darabból.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek