Közélet
2018. szeptember 27.

Oroszlány is támogatja a felvidéki magyar gyerekek iskolakezdését

A Kárpát-medence 380 települését keresik fel ezekben a hetekben a Rákóczi Szövetség képviselői, hogy átadják a magyar tannyelvű iskolákba beíratott nebulók családjának azt a beiskoláztatási támogatást, ami magánszemélyek, vállalatok, önkormányzatok adományaiból gyűlt össze. A kezdeményezés célja, hogy egyre többen végezzék tanulmányaikat magyar nyelvű oktatási intézményben.

A Beiratkozási Program tizennégy éve, 2004-ben indult. Az idei testvérvárosi rendezvényre Rajnai Gábor alpolgármester Nagy Csabával, az oroszlányi Rákóczi Szövetség elnökével utazott szerdán Vágsellyére, ahol a Feketeházy János Magyar Házban Botka Ferenc, a Vágsellye és Vidéke Polgári Társulás elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Az esemény az iskolakezdő gyermekek műsorával kezdődött, majd Sullivan Ferenc a Szövetség szervezési munkatársa szólt a határokon átnyúló program fontosságáról, melynek köszönhetően a szlovákiai magyar iskolakezdők száma az utóbbi években emelkedő tendenciát mutat. A testvérvárosi járásban 94 kis elsős szülei vehették át a 10-10 ezer forint értékű ösztöndíjat.

- Külön ki kell emelnem Oroszlány városát, amelynek önkormányzata évről-évre áldoz e fontos célra, s az idén is 350 ezer forinttal szponzorálta a kezdeményezést - fogalmazott Sullivan Ferenc.

Az eseményen Rajnai Gábor is üdvözölte a jelenlévőket, kiemelve: jó szívvel, nemes céllal áldoz a település a külhoni magyarok anyanyelvének és identitásának megőrzését segítő Beiratkozási Programra.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek